Ayak İzi İşareti Ve Anlamları

Ayak izleri en çok görünen işaretler arasında yer alır, kesin yön işaretidir mezar yada define gömüsü olduğunu anlamak biraz zor olsa da parmaksız ayak mezar parmaklı ayak define işaretidir. Ayak arkasına yön vermez sağ ayak karşı ve sağına yön verirsen son ayak ise sol ve karşıya yön vermektedir. ayak izleri yanında bulunan diğer işaretlerden ayağın neye yön verdiğini kestirebilirsiniz. 


Örnek bir ayak yanında yuvarlak oyma varsa bu mezara yön veriyor, yanında kanal; ayak parmaklı ise bu defineye yön veriyor anlamına gelmektedir. ayak çok zaman gideceğin mesafenin ne kadar olduğunu c.m. sinden saklar, bir ayak işareti 40 c.m büyüklüğünde ise 40 c.m ile eski dönemlerde kullanılan ölçüleri çarpmanız gerekebilir, buna örnek vermek gerekirse arşın, 72 c.m. - kulaç 45 c.m. dirsek 30 c.m. ölçülerini 40 ile çarparak ayak istikametine bakılabilir. 40 c.m lik bir ayağı 40 arşınla çarparsak ortalama 29 metrelik mesafeye gömü olabilir. eğer kulaç ile çarparsak 18 metrede gömüye rastlayabiliriz.




Bazı ayaklar son noktayı verirken bazıları nişan görevi yapmaktadır, bizi 2. işareti bulmamızı söyleyen ayaklardır. mağara içindeki ayaklar gömünün mağara içerisinde gizli odada olduğunu söyler, bazı ayaklar şifrelerini topukta saklarken bazıları da parmaklarda saklayabilir. bir ayağın yanında U harfi varsa bu açık mağara U harfi ters duruyorsa bu kapalı mağara der. Ayak işareti yanında diğer yön veren işaretler varsa bu ayak sahte demektir, örnek olarak V işareti, ok işareti, bunlarda yön veren işarettir her iki işaret aynı kayada olması işaret literatürüne aykırı olur.


  • Ayak varsa çık üzerine ayağını koy ve tam karşına bak taş yığma, taş öbeği, çakıl yığını ne varsa yer orasıdır. Ön taraf boşsa sağa yada sola bak arkaya bakmana gerek yok aynı şekilde yığma ve öbekler varmı dikkat et. hiç bişey yoksa ayak boyunu ölç kaç cm çıkarsa 70 ile çarp karşısına adımla yer orasıdır.  ayak parmaksızsa kesin mezardıor parmaklıysa iyi parası vardır.  parmaklı ağağın parmaklarına bak biri biraz farklıdır  tam onu nişanla karşıya git parayı alırsın.  parmağın biri ya çok oyularak yapılmıştır yada siliktir işte bu bizim şifremizdir. 


1– Parmaksız ayak mezar işaretidir,  mezar uzaklığı azami 100 metredir,  genelde karşısı sağ yada sol tarafında mezarı olur.  ayak boyu kaç cm ise bu mezar uzaklığını verebilir.  ayak boyunun her cm si arşın, kulaç ve dirsek ölçüleriyle çarpılıp  mesafe bulunabilir.


2– Parmaklı ayak parmaksız ayaktan daha değerlidir,  parmaklar arasındaki farklılık çözüm için önemli ip uçlarıdır. mesela olması gereken uzunluktaki parmak daha uzun yada daha kısa ise işte bu bizim aradığımız yön verici şifredir. işaretlerin genel yapısı ne olursa olsun bize yön ve mesafe verecek gerçek işaretler ana işaretler içerisinde saklanmış şekilde olur biz bunları dikkate almalıyız.  bunun bir örneğide olması gerekenden çok fazla belirgin olan parmak veyada  silik yapılmış parmaktır, birbirlerine yakınlıkları dahi olması gerektiği kadar olmalı biraz ayrık yada bitişik duran parmak şifrenin habercisidir.


3– Ayaklar yön vermek içindir ister para olsun ister mezar olsun her daim yön verir,  gidilmesi gereken mesafe ne kadardır bununla da ilgili bilgiler ayakta saklıdır. Her ayak mezar yada gömüye işaret olmayabilir patika yol kenarında  şehir merkezine yön veriyorda olabilir, han ve hamam gibi yerlerde ayak işareti ile yön gösterilmektedir. tabi bu %1 lik ihtimaldir ayak işaretlerinin %60 ı mezar %35 i gömü işaretidir. ayak işareti neye hizmek için yapılmışsa bunu yanındaki işaretlerden anlayabiliriz, sade ayaklar genelde mezarı verir.


4– Ayak direk meblağ yerini verir son nokta işaretidir ayak bulunduysa buradan para yeri görünür vaziyettedir,  parası parça taşlar öbeklenmiş üzeri toprakla kapatılmıştır  dikkatli baktığınızda farklı zemin yapısı kendini belli eder.


5– Ayak boyunu ölç 1 cm si 1 adım hesapla ayak boyuna git parayı al, bu tecrübesi edilmiş  çözümdür, yine aynı şekilde ayak istikametine 21 adım say yer orasıdır buda parası alınmış ayak örneklerindendir.


6– Düz zemindeki ayak malın düz zeminde olduğunu söyler çapraz dikey kayalarda olan ayak malın yukarıda olduğunu söyler, dik kayalarda başı aşağıda ayak işareti  bulursanız bu mağara girişi habercisidir mağaralar genelde açık mağara olup direk ayakta girilir şekilde büyüktür.


7– ok işareti ile ayak işareti birbirine benzerlik gösterir, her ikiside yön veren işarettir, bazı ayak topukları sunak olarak kullanılmış burada ateşler yakılıp şifalı sular dökülmüştür.  bunlar mezar ayaklarıdır  genelde mezarlık alanlarında görünür buralarda birde istavroz olur  mezar sayısı birden fazladır.


8– Parmaklı ayak ve el işareti birbirine benzer özellikler taşır kesin define işaretidir, definesi yüklü miktarda olup 14 kişi 14 gün çalışmayınca alamaz.  para bulunduğu yerde yada ön taraftadır. ana kaya varsa tuzaklı dır  alttan girmeye çalışırsanız kaya üzerinize yıkılır.  burada karşılıklı yarma kayalıklar varsa burada kaya mezarlar vardır, işte bu mezarlar yük mezarı olup hepsi nişanlı hepsi yeminlidir.


9– Ayak varsa mahzen vardır, Bu mahzenlerde kapalı tandırlar olup yükler bu tandırlar içerisinde saklıdır. buralar mezarlık alanı olup mezarlar istavroz işaretleri ile nişanlıdır.


10- Tek ayak düz zeminde sade ise karşı yamaç tepeyi vermektedir, bu tepede büyük bir mezar olup burası mal mezarıdır. Mal toplamı 2 katırdır. dikkat bu tepenin adı put tepedir.


Kayada Çarık ve Ayakkabı İşareti



Yeni bilgiler: Çarığın ayak izinden  farkı gömüsü yüksekte olmasıdır,  çarık seviyesinden daha yukarı tepe yerlerde araştırma yapman gerektiğini anlatır, çarık ucu yukarı bakar şekilde ise bu paranın  öndeki tek tepede olduğunu anlatır çarık çift ise bu para ikiye bölünmüş her 2 tepede  dolu demektir.

Çarık veya Ayakkabı: Ayak ucunun baktığı yönde 10 metre kare kadar bir alan içinde ikinci bir işaret daha bulun. eğer yoksa çarığın bulunduğu kayanın altına doğru araştırmanızı sürdürmelisiniz. Çarık işareti tepelik bir alanda ise, baktığı yöndeki zirve noktalarda yığma olup olmadığına bakmalısınız. Çarık veya ayakkabı işaretinin yapıldığı yerin çok yakınlarında, toprak seviyesi altında kapatılmış mağaralarda olduğu belirlenmiştir.

Diğer görüş: Ayak işaretinin bir benzeridir genelde yön verir ayak izinden farkı mezara işaret etmez genelde yüklü miktarda meblağdan bahseder.


Ölçüler: 


Ayak işareti çözümünde  eski çağda kullanılmış ölçü sistemlerini dikkate alalım bunlar ayak üzerinde kullanılmış olma ihtimali yüksektir. Örnek verecek olursak ayak boyu ölçülüp, burada ayak boyu 40 cm diyelim. 40×70 = 28 metreye tekamül eder. yani ayak boyundan çıkan cm ile arşın dediğimiz 70 cm yi çarptık 28 metre karşıya bakabiliriz. bu her zaman arşın olmayabilir bunu gömen kişi arşın değilde kulaç ölçü sistemine göre şifrelemiş olabilir, nasıl arşın üzerinden hesap yaptıysak kulaç üzerinden de hesap yapmamız gereklidir. 


Bu durumda ayak boyu 40 cm ise 1 kulaçta 2,80 cm geldiğine göre 40×2,80= 112 metreye tekamül eder, çözüm sürecinde antik dönemde kullanılan her ölçü sistemi dikkate alınmalıdır. Özellikle yön veren işaretler anlatmaya çalıştığımız konuyla doğrudan ilişkilidir. ayakta bir yön veren işarettir.

Köpek ayak izi


Definecilikte kurt ve köpek patisi izleri, eski yunan figürlerinden bir tanesi olup mezarlıklar veya mezar steli adı verilen anıt taşlarda bulunmaz. Daha çok bir kayanın üzerinde kabartma şekiller biçiminde bulunurlar. Kurt ayağı izleri nadiren de olsa duvarlarda da kullanılmıştır.


Köpek patisi, o bölgede bir define kapağının bulunduğuna işaret eder. Bazen de bir mezarın girişinin olduğu yeri gösterir. Köpek genelde sadık bir hayvan olduğu için ölünün yanına gömülürdü. Köpek ayağı izi, ölünün beraberinde en sevdiği ziynet eşyalarının beraberinde gömüldüğünü sembolize edebilmektedir.

Oyma işlenişi daha sık rastlanan olup, Yunan kültüründen Bizans kültürüne doğru sarkan bir simgedir. Gözleriyle ya da bu belirlenemiyorsa kafasıyla baktığı istikamet mezarın olduğu yöndür. Çoğunlukla 3 ila 7 adım arasıdır. Eğer köpek tamamen dört ayağı açık sere serpe yatıyorsa burası mezardır. İçinde armağan olup olmadığı bilinemez. Zira bu motif sadece dini inanıştan kaynaklanan bir uygulamadır. Çevrede sevilip sayılan yaşlı insanlar için ölümlerinin ardından işlenir.

Diğer: Köpek ayak izi ejderha ayak izi ve deve ayak izinden tamamen farklıdır köpek arka ayak izleri direk mala nişanlı olur.

Ejderha ayak izi


Bu işaretten 3 adet olmalı 3. olan son noktadır mal buradadır.  dikkat edin en büyük olan 1. işarettir 2. biraz daha küçük 3. en küçük olandır 2 izi bulduğunuzda  hangisinin 1 yada 2 onu anlarsınız.  eğer ejderha işareti bulursanız çevrede izlerini arayın  bu timsah, kertenkele ve yılanlar  içinde geçerlidir,  çünkü ejderha bir çok hayvanı  bünyesinde barındırma özelliğine sahiptir.




Diğer görüş:  Ejderha hangi hayvana benzetilerek resmedilmiş ise anlam ona göre değişir, gördüğünüz timsah ejderha yada yılan ejderha ise  çözüm ona göre yapılmalıdır  şunu unutmayın her ejderha mutlaka suyla ilgilidir  ejderha ayak izlerini takip edin mutlaka suya varırsınız işte burası bizim bölgemizdir.


Ejderha İşareti Güç , cesaret ve metaneti simgeler.  Ejderha ayak izi işaretleri ise Diğer işaretlerle karıştırıldığı için  defineci arkadaşların   fazla bilgisinin olmadığı işaretler arasındadır.     bölge kil topraktan oluşmuş  veyada    volkanik  patlamalar sonucu  oluşan kayalar değilse resimde görünen işaretler   net  bir ejderha ayak izi işaretidir.  bu işaretler   tavuk ayak izine  benzer  tarafı olsada  farkı   3  parmaklı olmasıdır,  3 parmaklı  ve  kalın  belirgin bir işarettir,     ejderha işaretlerine  yakın  yerlerde olur  3 tanedir,  bulduğunuz  ejderha işaretinin  yardımcı işaretleridir hangi yöne gideceğinizi   ayak izi  işaretleri  belirler. bu 3  ayak izi  birbirlerine  yakın bazende  çok  uzak olabilir, diğer  ayak izini  bulabilmeniz için  kayalardan uzak açık alana gitmeniz   daha mantıklıdır.

Tavuk ayak izi


Ayak yapısı dere yapısıyla alakalıdır, 1 dere 3 kola ayrılır tam ortada 3 bakraç takyonus bulunur.  bu para eşkiya  parasıdır dikkat edin bu paradan  3 yerde  vardır.



Diğer usta tecrübesi: Civcivli tavuğun hediyesi  tavuğun sırtındaki civcivin baktığı yerdedir, ana parayı bulmak için tavuğun ayağını bulmak gerekir, gerçek mal tavuğun yürüyüş istikametinde olup  ters bir civcivle sizi  arka tarafa yönlendirir burada kurnaz olun,  eğer ayar parmaklarından biri farklıysa yön o taraftır onada dikkat edin.

Diğer tecrübe: Genelde Son nokta işaretidir Mala doğru yürümeyi ifade eder.   son nokta burası değilse buradan görülür  olmalıdır, 3  tepe varsa bakın hangi parmak farklıysa  farklı parmak ile 3 tepeyi eşleştirin  malın yeri orasıdır. bu her zaman tepe olmayabilir 3 yaşlı ağaçta aynıdır  bu ağaçların 2 si ahlat biri erguvansa mal erguvandadır.  bu 3 lerden biri mutlaka farklıdır  farklı olan malı verir.

Daha yeni Daha eski