Tek yuvarlak oyma işareti her definecinin karşısına çıkar, çoğunlukla mezar işaretidir. Bazen kuyu bazende yardımcı işaret görevi yapar. İşaret tam olarak simetrik yapılmış enine göre derinliği fazla ise kuyu işaretidir. Patika yol üzerinde olur, yakın çevresinde yada yol üzerinde mutlaka kuyu vardır.
Yine belirgin büyüklükteki tek oyma bazı harita veya benzeri kayıtlarda hedef teşkil etmek içinde yapıldığı görülmüştür, yardımcı işaret görevi üstlenir, buradaki diğer işaretlerin akarsu ve kuyu olma ihtimali oldukça yüksektir, burada suya yakın olan yerde yön ve mesafe veren son işaret aranır.
Mezar işareti olarak yapılmış oymalar en sık rastlanan oymalardır, büyük küçük ve orta boy şeklinde yapılır, yakınlarda mutlaka mezarı mevcuttur. Bu işarete bir başka deyişle kutsama suyunun döküldüğü taşta denilebilir. Oymanın içi doldurulup yakıldığında insanlar hem oymaya hemde mezara bakar şekilde durup ölen kişiyi kutsama yaparlardı. burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta oyma da yakılan ateşin fazlalıkları ne tarafa doğru aktığıdır, akıntı yönünde mezar olur. günümüz definecileri mezarı bulmak için oymaya su doldurup akıntı yönünde araştırma yapmaktadır, buda doğru bir yöntemdir.
Yine tek oyma akıntı yönünde 2. tek oyma onunda akıntı yönünde 3. son oyma bulunur, bu sistemde ilerlerken oymalar bizi çoğunlukla batıya doğru sürükler burada mezar son oymanın yakınlarında olur, itinalı bir araştırma ile mezar kolayca bulunabilir. tek yuvarlak bazen 1 sayısını verebilir. sayısal anlamda düşünürsek, Başlangıç noktasıdır, var olan her şey ondan oluşur ve ona dönecektir. Tek olanı, mutlak olanı simgeler, dikme, tek tepe, dikiliş taş gibi. bazende son noktadır.
Tek oyma mezar ise oyma derinliği mezar derinliğini verir, derinlik kaç cm ise 7 ile çarpılır. mesela 4 cm lik bir oymanın mezarı 2,80 metre derinlikte olur. Tabi bu her oyma için geçerli olmaz bazılarında olduğunu gördük.
Orta büyüklükteki tek oymaların mezarları orta gelir düzeyine sahip kişilere yapılır biraz daha büyük olanları daha zengindir bu mezarı bulmak için güneşin hem doğarken hemde batarken vurduğu tepe yada dağın burunlarına bakabilirsiniz.
Tek oyma İşareti put işareti ile birlikte ise burada mahzen vardır, mahzen put ile nişanlı olup mal mahzendeki kapalı tandırlar içindedir.
Tek oyma yanında şirane varsa burada horasan sıvalı kayalar vardır, aslında bu kayalarda önce şirane idi içi mal doldurulup sonra sıvandı.
Yarma dere boyunda ek oyma işareti yanında birde hitabesi varsa burada dere çatalına bakılır çatsalda büyük bir mal olup mal toplamı 2 bakırdır.