Yuvarlak Oymalar ve Çözüm Yolları

Yuvarlak oymaların çoğu bölgede mezar yada mezarlar olduğunu anlatır. bazen kuyu bazende hedef teşkil etmek için kullanılmıştır. mezar amaçlı yapılmış yuvarlak oymaların çok farklı çözüm yolları vardır. oyma sayısı, büyük oyma ve yanındaki küçük oyma, oyma içinde oyma, oyma yanındaki çizgiler ve kanallar, oymanın büyüklüğü ve derinliği, aynı kayada bulunan oymalar arasındaki mesafe, oyma iç duvarında bulunan dikey oyma (murç), bunların hepsinin anlamı farklı olur.

bir örnek verelim: yuvarlak oymalar yuvarlak gibi görünse-de aslında birçoğu yuvarlak değildir. çok azda olsa üçgen şeklindedir. bunu anlamamız için işarete bakmak yerine okşamanız yeterli, . baktığımızda yuvarlak görünen oymanın iç kısmına parmağımızı sürterek üçgen yaptığını anlarız..

Yuvarlak Oymaların Çözüm Yolları

Oyma sayısı : oyma sayısı 1'den fazla olan kayalarda öncelikle oyma sayısına ve oymanın yanında murç izi olup olmadığına bakarız. yada 1  sayısının karşılığı olarak çevrede tek olan ne varsa ona bakarız, tek ağaç, tek dikili taş, tek kuyu  ve tek tepe gibi  çevrede 1 olan ne varsa  hedefimiz orasıdır.
2 oyma varsa küçük oyma tarafına bakılır, 3 oyma varsa V yapar açık ağız tarafına 7 – 9 metre mesafeye bakılır, 3 oyma derken o oymayı hem üçgen yapar çekilde hemde V yapar şekilde kafanızda tasarlayın çözüme böyle başlayın.  4 ve yukarı olan oyma sayısı bir tür sayma sistemine bağlıdır, burada farklı olan oyma ve doğu tarafı önemlidir. 6 yada 8 tane olan oymalar bölgede kasa olduğunu anlatabilir kayaların arasına kasa yapılabilecek yerler var'mı mutlaka dikkat etmeniz gerekir.  Özellikle şu 6-7-8 olan biraz sıralı duran oymalar çok zaman mezarlık bölgesi der ama bazen  bulunduğu kayanın altı yada yakındaki kayanın birinde kasa olduğunu söyler  bunu iyi araştırın  şu tek-tekçi dediğimiz dedektörler bu işarette iyi iş çıkarır çünkü kasa derin değildir  bu makineler için ideal  saklantıdır.

Oyma içinde oyma : oyma içinde oyma olan kayalar veya taşlar birbirine bağlı odalar olduğunu anlatır. bu işaret çoğunlukla bulunan 1. mezardaki yapı taşlarında görülür bize 2. bir oda olduğunu anlatır. Burada ne anladınız bir oyma var  bu anaç oymadır birde bunun içinde küçük oyma var  dikkatli bakmazsan fark edemezsin işte bu iç içe olan oymalar  birden fazla oda  anlamındadır.

Oyma yanındaki çizgiler : Oyma işareti yanında bulunan çizgiler yön ve mesafe konusunda önemli rol oynar, burada çizgilerin uzunluğu ve sayısı önemlidir. çizgiler karışık birbiri üzerinden geçer şekilde ise gömü mıstık inanışlara dayalı şekilde yapılmıştır, bölge tılsımlıdır. biz buna karışık kanallar deriz  bir tür tılsım-lama işlemidir.

Oyma büyüklüğü : Oyma büyüklüğü mezarın statüsü ile doğrudan ilişkilidir, oyma derinliği mezar derinliğini verdiği zamanlar olur. örnek : oyma derinliği 5 cm. ise burada mezar derinliğinin 3.5 metre olduğunu anlayabiliriz, bu her oyma için geçerli olmayabilir. yani şöyle oyma derinliği 70 cm ile çarpılır  bu kanallar içinde geçerlidir  örnek kanal  10 cm ise  verdiği yön 10x70= 7 metredir buda kendi içinde değişiklik gösterebilir gömen kişi arşın ölçü sistemini kullanmamış kulaç  yada dirsek kullanmışsa   oyma derinliği bu ölçü sistemleri ile çarpılır en çok kullanılan arşın olduğu için biz tüm işaretleri ilk önce arşın üzerinden hesaplar verdiğimiz örnekleri hep arşın üzerinden hesaplayarak yazarız.  MendereS.

Daha yeni Daha eski