Haç İşareti ve Anlamları


Haç işaretleri  kabaca koruma amaçlı yapılan işaretler olduğunu yazmıştık, bu ev olur kilise olur mezar yakınlarında olur kısacası korunmasını istedikleri her noktaya haç işareti yapılabilir, tıpkı  Müslüman bir kimsenin besmelesi gibi, bir haçın neye hizmet için yapıldığını anlamak kolaydır, özellikle kanatların çatal yapması, bazende çatalın içe değil dışa bombeyli olması ve benzer incelikler anlamları tamamen değiştir. aile putu dediğimiz haç işaretlerindeki kanatlar her zaman dışa bombeyli şekilde betimlenir, tek mezara hitaben yapılan haç işaretleri ise içe doğru betimlendiği gibi tam olarak bölgeyi koruma amaçlı yapıldığı zamanda çoktur. bu anlattığım haçlar daire içine alınmış türlerdendir. daire içine alınmış haçların tılsımı güçlü olur. 


Birde sade haçları yazalım, Haç daire içene alınmadan her kanadı eşit ve kanatları dışa bombeyli ise bu yakınlarda tek mezar der. yani yukarıda aile mezarı dediğimin aynısıdır ama sadece daire içine alınmamış sade olmasıdır.  her hacı  uzun kanadı  önemlidir  ilk  bakılması gereken  yer uzun   kanat tarafıdır. 


Kayalara dikey yapılan ve alt kanadı uzun olan haç işaretleri ise yazmakla bitmeyecek kadar anlam taşır, bunların emaresi arkada, önde, sağda ve solda her tarafta olabilir. ilk bakılacak nokta tam karşısıdır. 2. bakılacak nokta ise yere paralel duran kanatların uzun yada kısa olanı varmı ona bakmaktır, biç bir ip ucu alamaz iseniz tam arkasına bakabilirsiniz. yalnız burada şu incelik vardır. emaresi arkasında olan haç işaretinin yüzü güneye bakıyor olması gerekir. yüzü güneye bakmayan haç işaretlerinde emare arkada olmaz. buda inanışla alakalı durum, tehlike en çok güney tarafından gelir, güneşin öğle saatlerinde olduğu noktaya dikkat bir haçın yüzü öğle saatlerinde güneşe bakar şekilde betimlenmiş ise burada haçın arkasına bakılır, eğer bir haçın yüzü kuzeye bakıyorsa bu haçın arkasına hiç bakmayın olmaz. 


Tehlike güneyde haçın yüzü kuzeye bakar şekilde olması demek haçın göremediği nokta demektir. mantık yürütürseniz ne demek istediğimi anlarsınız. demek'ki yüzü kuzeye bakan haçların emaresi her daim karşıda olur. güneye bakanların ise 4 tarafına bakabilirsiniz. tabi bu son paragrafta anlattıklarım için geçerlidir. dikey kayaya yapılan dikey haçlar için.
Definecilikte haç işareti sembolü işaretinin anlamları haç sembolünün şekline göre değişmektedir. Definecilikte birden fazla haç işareti kullanılmaktadır. 
Şimdi bun haçlara  bir göz atalım: 

Kayaya oyulan basit haç kabartmasının daha çok yön gösterme ve defineye giden yolu tarif etme işlevleri vardır.  tam karşısı   ve arkası  önemlidir, eğer  kuzeye  bakıyorsa  arkasına bakılmaz. Oldukça yaygın kullanılır. Karşıdan karşıya geç manasına gelmektedir

Eski Yunan definelerinde sıkça görülen kare biçimli ve uçları hafif kalınlaşan haç türüdür.  dışa bombey dediğimiz  haç örneğidir. Bu haçlardaki kollardan birisi muhtemelen diğer 3 ünden bir yönüyle farklıdır. Farklı olan kol istikametinde define olma ihtimali çok yüksektir. Kolun uzunluğu veya ucundaki bir define işareti sizler için önemli bir sembol olabilir. 

Merdiven haçı denilen bu haçta genelde haçın sembolünün olduğu duvara sırt vererek gördüğümüz manzaradan anlam çıkarmaya çalışırız. Genelde değişik bir yapı, bir taş, bir işaret veya sembolü işaret eder. Definenin istikametini de bildirir. 3, 7, 10 adım gibi adımları deneyerek araştırma yapmalıyız.

4 kollu haçta genelde hazinenin veya definenin olduğu bölgede 4 ayrı işaret bulunur. Bu işaretleri bulduktan sonra haçtaki  ile orantılı mesafede çember içerisinde kalan kısımda define yatmaktadır. yukarıda belirttiğimiz  gibi   daire olan her haç  ciddi tılsımdır.

Bir tepe, yokuş veya tümülüs,  kubbe işaretidir.  Define aramak için tırmanmak gerektiğini söylemektedir. din adamına ait  gömüdür emaresi çoktur.

Katolik hıristiyanlıkta  papalık sembolü dür. Dini anlamda en üst otoriteye çağrışım yapar. Genelde yüksek bir tepenin zirvesi veya yüksek bir yapı, define ile ilişkilidir. Çevrede kilise olduğu ve kilise harabesinde define bulunduğu anlamı da taşıyabilir. özellikle papaz mahseni  aranmalıdır.

Bu işaret ilk hristiyanlarda   günah çıkarma odalarında kullanılmıştır. İçeride muhtemelen duvar arkasında gizli bir bölme olduğunu ve definenin orada olduğunu ifade eder. Aynı papazın günah çıkarmasında bizi gördüğü gibi define de bizi görmektedir. Ama biz onu göremiyoruz manasına gelmektedir. Çok değerli bir işarettir. şu an finansbank amblemi olarak kullanılmaktadır.

Bu haç sembolü de işaret farklılığı aranması gereken haçlardandır.  Şayet hiç bir fark yoksa en uzun okun gösterdiği yön kazılmalıdır.  Define ile ilgili bir çağrışım vardır. yandaki  başka işaretler bize ne olduğunu  anlatır.

Bu tür eski Yunan haçlarında genel de bulunduğu kayanın hemen arkasında define haritası veya defineye giden yol ile ilgili kritik bir sembol bulunur. tam şifre harflerin kendisinde saklıdır.

Yine zirve ve tepede define bulunduğuna işaret eden bir haç sembolüdür. kiliseye  giden yollarda  bulursanız  dev mezar  buralardadır.

Haç ve Balık

Balık sembolü kökeni Hristiyan Paganizm, Budizm, Taoizm veya Hinduizm gibi çok eski dinlerden gelir. En popüler olduğu din Hristiyan dinidir. Balık aslında bir haçtır.


Hristiyanların balık sembolü sadece iki basit kavisli çizgiden oluşur. Modern dünyamızda bir çok alanda görünür, en çok araba tamponlarında ve internet site logolarında görünür. Birçok kişi bunu bilmez yeni bir sembol sanar. Aslında, tarihi Hristiyanlar tarafından kullanılan bir semboldür, bazı dönemlerde haçtan daha da ileri tutulmuştur. alt resim örnek


Haç değilde neden balık ?


Hz. İsa çarmıha çarmıha gerilmesinden sonra ona inananlara zulüm görmeye başladı. İnananlar ise balık sembolünü birbirlerini tanımak için gizli kod gibi kullanmaya başladı. İşte alt resimdeki elle yapılan balık.


İlk Hristiyanlar İsa'nın çarmıha gerildiğini hatırlamamak için haç yerine balık sembolü kullanmayı tercih ettiler. Balıklar derin sularda yüzen ama boğulmayan canlılar olduğu için benimsenmiş. Hristiyanlarda yılın belli aylarında suya girerek vaftiz etme işlemide yine haç, balık, Hristiyan üçlemesinin bir parçasıdır.


Aşağıdaki Yunan alfabelerine bakalım


Bu alfabeler Hz. İsayı daha kısa yoldan tanımak için yapılan sembollerdi.


Lchthys balık


Balığın bu kullanımı Roma İmparatorluğu'nun 11. İmparatoru Domitian döneminde ortaya çıkmıştır. Bu dönemde basılan İskenderiye sikkelerinde Theou Yios (Tanrı'nın oğulları) adı verilmiş Pagan imparatorlarına karşı bir rest çekme olarak kabul görmüştür. MS 81-96.


Bu konuda anlatmaya çalıştığımız sedegor arkadaşın dediği gibi tüm işaretler aslında birer semboldür, bu sembollerin neredeyse hepsi Hristiyan Paganizm, Budizm, Taoizm, Hinduizm gibi çok eski dinlere dayanır.


İşaret ile sembol arasında şöyle bi fark vardır. İşaret adı üstünde bir yeri işaret etmek göstermek gibidir. sembol birden fazla anlamı olan düşünebildiğin kadar düşün çözebildiğin kadar çöz gibi çok fazla anlamlar taşır. biri direk gösterir diğeri düşündürür.


Selam.. Menderes ustama ufak katkım olsun...Hz. Isa nın 5000 kişiyi balık ve ekmekle doyurması inancı Hristiyan inancında vardır...ki Hz. Isa nın balık tutmayı öğretirken 153 balık tuttuğu rivayeti vardır... ki Hristiyan kültüründe balık aynı zamanda Hz isa yi sembolize eder ki Pisagor a göre de balık 153 rakamını ifade eder.. balığın 90 cm yukarı zıplayabildiği de not edilmeli derim... Ayrıca kendi tecrübem olarak sahada karşılaştığım bir durum var... Balık ve tavuk da ölçü sistemi ve saha kullanimi birbirine çok benzemekte..

Daha yeni Daha eski