Dünya durdukça duran taşların insan hayatında önemli bir yeri vardır. Taşlar tarihe ışık tutan en kalıcı belgelerdir. Özellikle Hristiyanlarda taşlara olan inanç neredeyse tüm yapılarda karşımıza çıkar. Taşı kutsallaştırma, taş yığınları oluşturma gibi benzer inançlar vardır. Araziye çıktığınızda size göre her taraf taş kayadır; fakat içlerinden bazıları vardır sırlarla doludur. Define avcıları sırra kadem basmış taşların hangileri olduğunu bilmeden arazide dolaşırsa sonuca ulaşması mümkün değildir.
Araziye çıktığınızda taş deyip geçmeyin, tarihin bütün sırları taşlarda saklıdır. bazı dönemler taşların canlı ve gizemli güçlere sahip olduğu düşünülmüştür.
İlk çağlardaki önemli taşların başında havaşi taşı, arkasından meteor taşı ve yağmur taşı gelir.. özellikle arazideki kara taşlar meteor taşıyla ilişkilendirilmiştir. mutlaka bişeye işarettir. kendiliğinden orada olması mümkün değildir.
Yüzey araştırması yaparken her taraf taş ve kayadır. hele ilk gün bunlar arasında fark bulmanız mümkün değildir. 2. 3. gün bazı taşların taş yapıları ve duruş şekillerinin farklı olduğunu görürsünüz. bunlar arasında fark bulamayan defineci nerede ne arayacağını bilmez. araziyi köstebek yuvasına çevirir. sonrada cinler defineyi kaydırıyor diye suçu cinlere atar. halbuki yanlış yeri kazıyor. hatta çoğı kazdığı yerden çıkan toprağı definenin üzerine atarak bir daha bulunması imkansız hale getiriyor. sonraki gelenlerde burayı kazmışlar deyip gidiyor. Artık bu defineyi bulmak imkansız hale geliyor. ancak teknoloji ilerler cihazlar olduktan sonra affetmez duruma gelirse o zaman bulunur.
Şimdi sizlere define taşları nasıl olur yazalım.
1- Vari taş; İşte bu en can alıcı taş modelidir, aslında hiç bişey değildir; sadece benzetilip bırakılır. Genelde hayvan figürlerine benzetilir, bazen muskaya benzetilir, ama muska değildir, bazen yere saplanmış kaya gibi sivrisi yukarı gelecek şekilde bırakılır, önce doğal sanarsın, hayır değil der inceler; 2 arada bi derede kalır; bırakıp gidersin; işte bu aslında vari taştır. çoğu define işaretleri, krokiler ve belgelerde bu taş vardır ama kimse bilmez; halbuki defineye en yakın taş budur.
2- Kara Taş: Hristiyanlıktan öncesinden başlayıp sonraki dönemlerde dahil kutsal kabul edilmiş taş modelidir, O dağa ait olmayan kara taş bulursanız önce altına sonra çevresine bakmayı unutmayın, kara taşın üzerinde her hangi bir oyma kabartma figür aramanıza gerek yoktur. kendisi bizzat işarettir.
3- Beyaz Taş: Ruh ve tılsımlarla alakalıdır, genelde ibadet yerlerinde olur, hatta bazı yapılarda biraz çıkıntılı durur; öpülerek saygı gösterilir. arazide ise o dağa ait olmayan çakıl taşları vardır; bu taş buraya nereden gelmiş dersiniz, işin aslı çakıl taşı değil beyaz olmasıdır, İster çakıl olsun ister diğer taş gurubundan beyazsa definecilerin ilgi alanındadır.
4- Bilge Taş: Bu taş coğrafyanın haritası gibidir, çoğunda işaret vs. yoktur, bazılarında vardır, işaret olmayanlar ne işe yarar demeyin, duruşu ve her köşesinin baktığı yerin bir anlamı bir dili vardır. unutmayın bilge taş tam olarak başlangıç noktasıdır, en az 2-3 yerde parası vardır.
5- Ark Taşı: Oluklu taştır, olukların uç ve uç yanlarına bakılır.
6- Yalak taşı: Buna suluk taşıda denir, çeşmelerde olur, bu çeşmede define varsa yerini bu taş bilir.
7- Kuyu Taşı: kuyu ağızlarında olur, tolan sığacak şekilde yapılır buna yayvan taşta denir bunada iyi bakın.
8- Ayak taşı: Merdivenlerin ilk basamağına yapılan ayak taşlarıda iyidir altına bakın bir miktar para alınabilir.
9- Kılavuz Taşı: Kılavuz taşı bu bölgenin haritası gibidir, sizi buraya gönderen işaret olabilir lakin gerçek başlangıç noktası burasıdır.
Diğer Önemli Taşlar
Binek Taşı, oturak taşı, koltuk taşı, çakmak taşı, fırın taşı, dilek taşı, sunak taşı, arazide rastladığınız o dağa ait olmayan taş, bunların hepsi defineciler için önem arz eden taş guruplarıdır. defineci yüzey araştırması yaparken bu taşları bilmesi gerekir. bu taşlar ve aklımıza gelmeyip buraya yazmadığımız taşlar konusunda bilgi sahibi olmayan defineci defineye yaklaşmak yerine sürekli uzaklaşır.
Define Taşları Daha Fazla Bilgi
Sadece Yunanlılarda 30 farklı taşa saygı gösterildiğini biliyor muydunuz. Hatta bazıları kutsallaştırılmıştır. mezarlar üzerine taş atarak öbekler haline getirmek. yada yol kenarlarında olan öbekler yol gösterici veya yolcuları koruduğu inancı. özellikle çakıl taşlarına bakarak kehanetlerde bulunmak bunun gibi onlarca örnek. Demekki dağlardaki taşlara, taş deyip geçmemek gerekir.
Hayatın ve tarihin bütün macerası taşların gizil sırrında saklıdır.
Dünya durdukça duran taşlar, en kalıcı belgelerdir. Çünkü taşlar biçimlendirilerek oluşturulan eserler ve insan eli ile üzerine işlenen izler, tarihe ışık tutan geçmişten geleceğe uzanan sağlam köprülerdir. Anadolu’nun çeşitli kültürlerindeki taşla ilgili inançlar incelendiğinde tarih öncesi devirlerde taşın önemli bir yeri vardır.
Anadoluda yaşamış medeniyetlerin kültürlerinde yer alan ve önemli işlevler üstlenen taş, Anadolu’da Hititlerde ve daha sonraki kültürlerde hep vardır. Hititlerde kutsallığına inanılan Havaşi taşı, Anadolu’da Havaş Taşları adı verilen taşlar fetiş anlamında kullanılmıştır. Friglerde görülen Ana Tanrıça Kybele’nin de başlangıçta bir meteor taşıyla ilgisi olduğu bilinmektedir.
Çevrelerine belirli tesirler yaydıklarına inanılan bazı taşlara eski uygarlıkların kültürlerinde tılsımlı taşlar adı verilmiştir. Sihirli asalarla ilgili inanç da bu konuyla ilgilidir. Bu asalar birtakım enerjileri çeken, toplayan, dönüştüren taştan yapılmış bir alet konumundadır. Önce Atlantis’te sonra da Mısır’daki inisiyelerin ellerinde görülen bu sihirli asalardan birinin en son Musa Peygamber’de görüldüğü üzerine çeşitli anlatılar bulunmaktadır.
Kutsallığına inanılan, hakkında efsaneler anlatılan bazı taşlarla ilgili uygulamalardan taşı ziyaret; çevresinde dolanma, taşa el sürme, vücuda sürtme, taşı öpme, üstte taşıma, evde saklama, yerinden alıp belli bir süre sonra alındığı yere bırakma vb. biçiminde yapılmaktadır. Taşla ilgili efsane motiflerinin en önemlisi taşa dönüşmedir.
Lapya ve işaret arasındaki fark
Define avcılarının çoğu lapya ile gerçek işaret arasındaki farkı anlayamıyor ve bir yığın vakit kaybediyor.
Lapya dediğimiz doğal oluşumdur. Genelde kalitesi düşük kayalarda olur. yağmur ve rüzgar zamanla bu kayaya şekil vererek bişeye benzetir ama aslında hiç bişey değildir. buyurun size alt resim örnek lapya.