Doğal Altın Arama Yöntemleri


 Türkiye, altın ve baz metaller, kromit, bor, demir cevheri ve kömür dahil olmak üzere bir dizi metal ve mineral için keşif için çok iyi fırsatlar sunmaktadır. Türkiye'nin altın yataklarının oluşumuna son derece elverişli jeolojisi vardır, Altın aramak ise beceri gerektiren bir meslektir herkes yapamaz bu diğer hobilerle benzerlik gösterir mesela kimisi balık tutar alanında uzmandır, kimisi ava gider oda alanında uzmandır kimiside altın arama yapar bu iş sonradan yapılacak iş değildir, kişinin ruh yapısı uygun olmalı, altın define dediğin zaman heyecana kapılmalıdır. Her definecinin hayali büyük bir kütle altın bulmaktır.


Altın aramanın bir çok yolu vardır bunların başında dedektörle arama yapan defineciler gelir bununla beraber dere yataklarında akıntıyla gelen altın parçacıklarını arayan kitleler vardır, bunlar dedektör değil bir çeşit süzgeç yada tava kullanarak minerallerle kenetli olarak bulunan altını sadeleştirip temiz bir şekilde elde eder.


Bilinen 2 yöntem dışında bilim insanları, bazı bitkilerin yapraklarında altın olduğu için ve bundan faydalanarak yer altındaki altın kütlelerinin tespit edilebileceğini ortaya koydu.


Özellikle okaliptüs ağacının yapraklarında bulunan altın parçacıklarının, toprağın birkaç metre derinliğinde bu maden yatağının varlığına işaret ettiğini saplandı.


Araştırmacılar, bu bulgu sayesinde, erişilmesi güç yerlerde altının yerinin yeni yöntemlerle tespit edilebileceğini belirtiyor.


Araştırma sonuçları dünyanın bazı ünlü dergilerinle yayınlandı.


Kolay erişilebilir altın yatakları kesin olarak tespit edildikten sonra şimdide nehir çökeltileri ve kum tepeciklerinin metrelerce altında gömülü olan zor yatakların bulunması üzerinde çalışılmaktadır.


Gömülü hazine


Daha önce de okaliptüs ağacını çevreleyen topraklarda altın parçacıkları bulunmuştu. Bazı ağaçların yapraklarında, dallarında ve kabuklarında az miktarda altın bulan araştırmacılar, bu kez ağaçların altını emdiğini tespit etti. Yaklaşık 400-500 ağacın emdiği altın miktadı bir yüzük büyüklüğünde olduğu saplandı.


Gerçek şuki altına rastlanan ağaçların bulunduğu bölgede 30 metre altında altın yatağının olduğu görüldü.

Günümüzde altın yatakları, toprak yüzeyine çıkmış altın içeren kaya parçalarının bulunması ya da arama amaçlı kazılar sonucunda tespit edilebiliyor.


Araştırmacılar, yeni altın yatakları bulmak için bitki örtüsünün incelenmesinin daha iyi bir yöntem olacağını, çevreye daha az zarar vereceğini vurguluyor.


Aynı yöntemin demir, bakır, kurşun gibi başka minerallerin aranmasında da kullanılabileceği belirtiliyor.


Türkiye'deki madencilik endüstrisinin doğası ve önemi nedir?


Son zamanlarda madencilik faaliyetlerinde bir artış oldu ve yerel yatırımcılar ve yabancı yatırımcılar aktif durumda. Ülkede yaklaşık 60 farklı maden türü bulunmaktadır. Türkiye, maden çeşitliliği açısından dünyada 10. sırada ve yeraltı kaynaklarının üretiminde 28. sırada. Türkiye'de 60 çeşit mineral üretildiği söylenmektedir. Ham mineraller, inşaat, kozmetik ve tarım sektörlerinde kullanılmak için en önemlileridir, ancak sorun şu ki, Türkiye'de daha fazla uzmanlık ve teknoloji elde etmek için ihtiyacımız var.


Madencilik ihracatı, ülkenin GSYİH'sinin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bakır, krom, kömür, mermer ve bor piyasadaki kilit minerallerdir. Türkiye, dünya bor rezervlerinin% 75'ine sahiptir. Türkiye'nin büyük ve çeşitli maden kaynakları üssü kömür, altın, demir ve kurşun, cıva, gümüş, kalay, diğer değerli metaller ve kömürü içerir.


Hedef mineraller hangileridir ve en aktif bölgeler hangileridir?


Ülkenin batısı genellikle linyit bakımından zengin (kahverengi kömür) ve ülkenin batı karadenizi kömür bakımından zengindir. Türkiye'nin çeşitli bölgeleri Demir açısından zengindir. Doğu daha az gelişmiş ancak mineraller açısından zengin. Doğu Türkiye, enerji sektöründe daha fazla yer almaktadır. Madencilik açısından, bazı yabancı yatırımcılar jeo-politik durumdan dolayı oraya yatırım yapmak için istekli değillerdir;

Daha yeni Daha eski