Derin Arama Dedektörleri - Genel Bilgiler.

Defineci arkadaşların dedektör seçimi konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığını bildiğimiz için böyle bir konu hazırlama gereği duydum. Bu makalede tüm dedektör uzmanlarının katkısı bulunmaktadır. Bende yaklaşık 4 yıllık dedektör tecrübemi diğer arkadaşların bilgileriyle birleştirip  sizlere aktarmaya çalışacağım.
Öncelikle en çok kullanılan derin arama dedektör listesini verelim. Bu dedektörlerin ortalama fiyatları ve tecrübelerimize göre olması gereken fiyatları karşılarına yazıldı.
1– Minelab GPX 5000 – Ortalama fiyat 16.000 TL.  Yaptığı iş 11.000 TL değerinde.
2-LORENZ DEEPMAX Z1 – Ortalama fiyat 17.500 TL. Yaptığı iş 11.000 TL değerinde.
3– Nokta Golden King DPR – Ortalama fiyat 7.000 TL. Yaptığı iş 9.000 TL değerinde.
4– Garrett Infinium LS – Ortalama fiyat 6.000 TL. Yaptığı iş 7.000 TL değerinde.
5– Fisher F75 – Ortalama fiyat 5.500 TL. Yaptığı iş 6.000 TL değerinde.
6– Garrett GTI 2500 – Ortalama fiyat 4.000 TL. Yaptığı iş 5.000 TL değerinde.
Evet arkadaşlar yukarıya 6 adet derin arama dedektör  örnekleri verdik bunlar en çok kullanılan dedektörler arasındadır, burada yazmadıklarımız  mutlaka vardır bunlar bizim örneklerimiz olsun.
Biz ilk olarak Minelab GPX 5000 den başlayalım, bu dedektör nedir neler yapabilir diğerlerinden farkı nedir.
Minelab GPX 5000 dedektörü yukarıda yazılanların en iyidi denilebilecek kapasitede dedektördür.  bu dedektörü Garrett Infinium LS ile kıyasladığınızda arada çok az bir derinlik farkı olduğu esas önemli olan Garrett Infinium LS lerin minelaba göre çok fazla parazit yaparak çalıştığı karşılaştırma videolarında sıkça gördük. Kısacası bu 2 dedektör arasında çok az bir derinlik farkı olmakla birlikte arama esnasında Garrett Infinium LS biraz parazitli çalıştığını fark ettik.  Infinium LS normalde bile değişik sesler çıkaran fakat bulgu durumunda parazit dışında farklı bir ses tonuyla bunu kullanıcıya bildiren dedektördür; minelab ise sadece bulgulara tepki vererek kullanıcıyı çok fazla yormayan yapıya sahiptir.
Evet arkadaşlar aradaki kalite farkı bu; fiyat farkı ise 10 bin TL buyurun buradan yakın. Burada anlamamız gereken diğer konu dedektör firmaları ar-ge çalışmaları sırasında yaptıkları en küçük yenilik bile  fiyatlara ciddi şekilde yansıtılmaktadır. Bunun en basit örneği minelab 5000 lerin parazitsiz çalışması Garrett Infinium LS lerin parazitli çalışması en az 4 bin TL fiyat farkı oluşturmaktadır. buna 15 cm de derinlik ekledimi al sana 10 bin tl fiyat farkı umarım anlatabilmişimdir.  Bu paragrafta her ne kadar garrett minelab üzerinden örnek versekte LORENZ DEEPMAX Z1 ler ile Garrett GTI 2500 içinde durum aynıdır.
Biz şimdi burada neyi anlattık defineciler ne anladı:  Arkadaşlar 5-10 bin TL  fiyat farkı bazı kesimler için çerez parasıdır ülkemizde gelir düzeyi yüksek olan bir çok insan var bunlar define aramaya çıktıklarında tek bir parazit ve yorucu tek bir ayar dahi istemedikleri için basar parayı minelab 5000 alır, orta ve düşük gelir düzeyine sahip arkadaşlar ise o parazitleri ve az bir derinlik farkını önemsemez bunu manüel olarak kendisinin yapabileceğini düşünür ve 7-8 bin TL yi cebinde bırakır.
Verdiğimiz örnekler arasında kullanması zor olan fakat cihazı iyi tanıyan, cihazlar üzerinde yetenekleri olan bir kimse için en iyisi Golden King DPR dir, bu cihaz genelde düz arazi isteyen  toprak ayarını iyi yaptığınızda diğer tüm cihazlardan daha derine inebilen özelliğe sahiptir  tek sorun  mineralden biraz etkilenmesi ve düz zemin istemesidir.
Derin arama dedektörlerinin en zayıf noktası metal ayrımında kesin sonuç verememesidir,  vlf dediğimiz yüzey arama cihazları metal ayrımında en başarılı olan cihazlardır  derin arama cihazları ise çok zaman yanlış sinyal vererek kullanıcıyı yanıltır boşa kazı yapmasına neden olur.  Burada şunuda belirtelim çok az bir özellik eklenerek fiyatları uçurulan bazı dedektörler yerine yeraltı radarları almanız bana göre daha mantıklıdır,  20 bine yakın para harcayıp dedektörlerle uğraşmaktansa   aynı paraya gpr yer altı radarları alıp işinizi daha profesyonel hale getirebilirsiniz. buda farklı bir bakış açısı olsun,,, siz yinede kendi bildiğinizi yapın biz sizin kararlarınıza etki etmiş olmayalım.



Daha yeni Daha eski