Yer altında bulunan metalleri bulmada kullanılan elektronik yada elektronik olmayan sistemleri tek tek inceleyelim.
Elektronik Cihazlar
Dedektör Sistemleri : Dedektör sistemleri, gaz,sıvı ve katı halde bulunan maddeleri özelliklerine göre diğer metallerden ayırabilen elektronik sistemlerdir. Bu sistemler kullanılacak işe ve alana göre ayrı ayrı tasarlanır. Mayın bulmak için tasarlanmış bir dedektörle altın yada gümüş gibi metalleri bulmanız imkansızdır.
O zaman definecinin kullanacağı dedektör geniş amaçlı bir tasarım olması gerekmektedir, Altın, Gümüş, Bronz, Bakır gibi madenleri algılamalıdır. Bunları yapan dedektörlere ise biz kalıntı dedektörü deriz. En ideal kalıntı dedektörü frekansı 10-14 arasındadır.
Gold dedektör sadece altına duyarlı olduğu için gümüş ve bronz paraları kaçırmanıza sebep olur. Mayın dedektörleri ise sadece metallere duyarlı olduğu için tüm metallere tepki vererek sizi gereksiz yere kazı yapmanıza sebebiyet verecektir. En ideal dedektör demiri eleyen diğer metallere tepki veren dedektördür dediğimiz gibi buda kalıntı dedektörüdür.
Bu tür cihaz yer altında gelen ve bulmak istediğimiz metalin manyetik frekansını yakalama okuma ve cinsine göre ayırım yapabilecek şekilde tasarlanmalıdır. Dedektörlerin önemli unsurlarından biride "toprak ayarı" dır. Bu ayar arama başlığının dolaştığı yerde değeri olmayan metallere yada küp parçaları içinde bulunan metal parçalarına ait zayıf frekansları es geçme olayıdır. Toprak ayarı denilen sistem yoksa kullanıcı durmadan sinyal alacak ve başarısız kalacaktır. Dedektör tasarımının yanı sıra kullanıcının deneyim ve bilgi sahibi olması şarttır.
Dedektör sistenlerinde 2 adet bobin vardır. Bunun biri yer altına sinyan gönderir, diğeri bu sinyalleri toplar. Metallere çarpan sinyaller farklı ses yada rakamlarla dedektörünüzdeki monitör aracılığıyla definecilere bildirilir.. Siz arama başlığını 10 cm den yüksek tutarsanız dedektörün yayılan frekansı yakalama şansı azalır. Kullanımla ilgili önemli konulardan biride sıcaklıktır. Gün sıcaklığı 10 ile 30 derecelik ısı arasında iken arama daha sağlıklı olacaktır.
Definecilik masraflı bir hobidir bu nedenle araştırma yapmadan önce çok güzel hesaplamalar yapılmalıdır.
Unutmayın ki dedektör defineyi bulmaz, sizin bulduğunuzu teyit eder, hedef noktayı test eder. Bunun içinde büyük masraflara katlanmanızı tavsiye etmiyoruz. Bulmada, size tarih bilgileriniz yardımcı olacaktır.
Alan Tarama Sistemleri :
Bu sistemler daha geniş çaplı alanı taramakta ve nokta tespitini kademeli olarak yapmaktadır. Dedektör sistemlerinden daha avantajlı olarak görülmektedir, dijital ekran ve metallere göre ayırma özelliğine sahiptir, uygun tasarımlı olanları alıp kullanmanızı tavsiye ederiz, y alırken kalite ve garanti sinin olmasında dikkat etmek gerekir.
Yer Altı Radarları:
Definecilikte kullanılacak en ideal sistemdir. Yer altına gönderdiği sinyali daha sonra toplayıp 3d görüntü ile kaydeden sistemlerdir. Görüntüleri daha sonra değerlendirme yapma imkanı sağlar.
Çubuk Sistemleri:
Muhtelif metallerden imal edilmiş, elde çalışan elektronik olmayan, görünüşte basit olan bir sistemdir. Bu sistemin avantajı kadarda dezavantajı vardır. bir çok sorunları olan bir sistemdir, Çünkü toprak içinden binlerce çeşit mineraller var bunları yakalama yorumlama ve ayrıma gibi bir özellikleri bulunmamaktadır. Başka dezavantajı; güneş patlaması, kutup bölgeleri; atmosferik olaylar, yüksek gerilim hatları, uydu araçlarından gönderilen (TV ve Cep Telefonları Gibi) bir çok sinyaller bu sistemin sağlıklı çalışmasını büyük ölçüde etkilemektedir.