Define İşaretleri ve Sembol Arasındaki Fark


 Define işaretleri, geniş kavramları ifade etmekten ziyade kişi ya da küçük grupların inanç, düşünce ve duygularını bazen de proje ve çalışmalarını belirler. Sembol ve işaret farklı şeylerdir. Semboller bütün bir toplumu ilgilendiren, ortak inanış ve düşüncelerin simgeleridir. Sembollerin bir çoğu dinle ilişkilidir toplumun

dini düşünce ve yaşam coğrafyasını, milli ruh hareketlerini belirleyen olgulardır. İlk insanlar günlük hayatlarını kolaylaştırmak için işaretleri kullandılar. Daha sonrada sakladıkları eşyaların yerlerini kaybetmemek için işaretler koydular.


Sembol ve İşaret


Sembol anlatmak istediği şeyi en kesin, en belirli, en sade, en doğal şekilde ifade eden sanattır. İşaretler ise asla kesin kural yoktur. Hangi şekli ile olursa olsun, her işaret, yakın ya da uzak anlamıyla bir şeyler anlatmaktadır. işaretin sembolden farkı sembol kesin bir olguyu anlatırken işaret yoruma açık olgulardır.  Kılıç yada gama  şeklinde motive edilmiş herhangi bir çalışmanın içindeki en ufak bir farklılık, mutlak bir anlatımın ifadesidir. İşaretlerin uzunluk ve büyüklük ölçüleri ilgili gömünün uzaklık ve yönlerinin yüklendiği anlamı ifade eder. bazı işaretler derinlikle ilgili sırlarada muvavfaktır.


Her işaret her medeniyette  aynı anlamda kullanılmamış olabilir. İşaret ve sembollerin çözümü adeta satranç ve dama oyununa benzer. Bireysel gömülerin bir kısmında saklı emanetler için bir ya da daha fazla işaret bırakılmış olabilir. Hatta bazı gömülerde üçten daha az işaret bırakılmadığı bilinmektedir. Bu bilgileri göz önünde bulundurursak, arazide bulunan tek bir işaret veya sembole dayanarak define aramak sizi sonuca götürmeyebilir.


Diğer önemli konu ise, işaretlerin kendileri değil, işaretleme mantığı içerisinde çevredeki belirtilerinde önemli yeri vardır. bunun örnekleri, yaşlı ağaç, tek dikili taş tek tepe gibi göze batar olgulardır. Bunları göz önüne alarak arazinin çok iyi gözlemlenmesi, çevredeki tümseklerden tut bitki yapısına kadar tüm coğrafya iyi incelenmelidir.  Bu faktörler hedefe ulaşmanızda çok büyük öneme sahiptir. İşaretler üzerinde mesafe tayini yaparken her uygarlığın kullandığı ölçüm sistemi dikkate alınmalıdır.


İşaretler Nasıl Yorumlanmalı


Eski uygarlıkların bıraktıkları her işaret aynı anlama gelemeyebilir. Lakin yüzeysel olarak aynı mantığı ifade eder. Benzer işaretleri bire bir aynı yön ve mesafe üzerinde çalışmak doğru olmayacaktır. sadece var olanın aynı olduğunu anlarız. örnek oda mezar yada kapalı mağara gibi.  İşaret çözerken şahısların kendilerine ait özel şifreleri olduğunu göz ardı etmemek gerekir.


İşareti bulan definecinin bitmek bilmeyen çözüm yöntemleri başlar, İşaret çözümü tıpkı satranç oyunu gibidir, bu çok zaman günlerce sürerken bazen aynı gün şah mat olur.  Böyle bir oyuna hazır olmayan defineci ise kayanın üzerinde gördüğü işaretin altını kazar. Burada başarı elde edemeyen ise kayanın içinde hazine var sanıp işareti kırar. Biz bunlara defineci değil hayalci deriz. Bir defineci ne pahasına olursa olsun işarete zarar vermemelidir.


İşaretlerin bir çoğu  yön ve mesafe verir. Medeniyet ve dönem farklılıklarından dolayı her kültür aynı ölçü birimlerini kullanmamıştır. Bu konu yapacağınız çalışmadan önce nereden başlayacağınızı anlamanıza yardımcı olur, yapılacak tek iş bu işaretlerin hangi dönemde ve hangi medeniyet tarafından resmedildiğini iyi kavramaktır.


Hangi işaretler kolay çözülür ?


1- İşaret doğal afetler sonucu gerçek halinden uzaklaşmış olmaması gereklidir. Yağmur, deprem ve sel gibi doğal afetlerden etkilenmiş yerlerden sonuç almak oldukça zordur.


2- Define aramaktansa kendi elinizde bir define olduğunu ve bu defineyi bu coğrafyada  nereye gömerdim sorusunu sorarak coğrafyanın uygun yerini bulmaya çalışınız.


3- Araziyi en az 3 gün çıplak gözle iyi etüd edin. Bulduğunuz ip uçlarını yalnız değil birkaç kişinin tecrübelerinden faydalanın.


4- Dikkat edin define işaretleri yalnız başına olmayabilir. Bölgeyi iyi araştırın ikini ve üçüncü işareti bulduktan sonra işaretler arasında bağlantı kurunuz.


5- Sahte işaretlere dikkat edin, Bazı işaretler vardır yön bulmanızda şaşırtıcı olabilir. çözüm sürecinde bu durumu aklınızda çıkarmayınız.


6- Gömen insanın o anki ruh halini kafanızda canlandırın, Para korkaktır onu ne kurnazlıklarla sakladığını unutmayın.


7- Arama alanınızı elinizden geldiği kadar daraltıp minimuma düşürün. Son nokta için size gerekli olan sadece bir metal dedektördür. 

Daha yeni Daha eski