Dere Yatakları Göz Bebeğidir, Altın Arama


Derelerin fizik yapısı bulunduğunuz coğrafyanın bütün şifrelerini içinde saklayan yorumlanmaya muhtaç doğal oluşumlardır. Oysaki çoğu defineler dere, tepe, ağaç ilişkilendirme-siyle şifrelenmiştir. Biz şimdi sizlere dere yataklarında nasıl bir araştırma yapmanız gerektiğini anlatacağız.


1- Dere çatalları define saklantıları için en ideal alanlardır, 2 derenin birleştiği yada bir derenin ikiye ayrıldığı çatallar en verimli noktalardır. Dere kıvrımlarıyla beraber şelale, çavlan, çağlak, gürleyik ve şarlak gibi derelerdeki göze batan yerleri notlarınız arasına alın, bu özelliklere sahip dere eski yaşam alanı yakınlarındaysa mutlaka araştırın bunların birinden para almanız muhtemeldir.


2- Dere yamaçlarına ve dereye yakın tepelere gömülen defineler yağmur suyu ve heyelan sonucu kaymalara neden olmuş, buraya saklanan defineler suyun yardımıyla beraber dereye inmiştir. Hatta bazıları çiftçi ve çobanlar tarafından açıkta bulunduklarına şahit olduk. Kışın akar yazın kurur derelerde bu tür gömülere rastlayan defineciler çok, bu özellikleri taşıyan derelere denk geldikçe mutlaka dedektör gezdirin. Bu tür akıntı defineleri ararken bilmeniz gerekenler vardır, örnek altın ağır bir madendir. fazla şiddetli olmayan sular tarafından fazla sürüklenemez, bu sebeple zirve sularının dereye düştüğü yerlere dikkat edin. Ayrıca dere yataklarında değirmenler vardır onlarada bakın onlarda iyidir,.


3- Dere yataklarında tek para bulursanız bu para akıntıyla gelmiş olabilir, çevresini kontrol edin, sonra akar suyun geliş tarafına doğru araştırmalarınızı sürdürün, burada düşen vadi yataklarını çıkıp kontrol edin. bu paranın bir küpten kopup akıntıyla dereye ulaştığı düşüncesine kapılın ona göre araştırmalarınızı genişletin.


4- Dereler bazen kroki gibidir, birleştiği ve ayrıştığı noktalar kadar kıvrım yataklarına dikkate alınmalıdır, kenardan küçük bir çay bu dereye birleşiyorsa işte burası define gömüleri için kullanılan en verimli alanlardandır.


5- Dere içinde yuvarlak oymalar varsa bu dere suyunun şifalı su olduğu inancı vardır, ölüler burada yıkanır, burada kutsanır. mezar ise hemen yan üstte dereye yakın yerde olur.


6- Derelerin en verimli noktaları şelalelerdir, dere boyunda 3 şelale varsa burada define olmaması imkansızdır. hangi şelalede üçgen işareti varsa o şelalede oda vardır girişi bulunmalıdır. 3 şelale bazen kutsal üçlemeyle alakalı olabilir, baba oğul ve kutsal ruh üçlemesinden esinlenmiş olabilir, para genelde babada olur.


7- Kazan dereleri es geçmeyin, yani bir derenin hafif şelale yaptığı yada daha geniş bir alan bulduğu yerlerde kazan oluşturur işte buraları iyi etüt edin buralarda iyidir.


8- Yazın akar kışın kurur dereleride araştırın, kışın suyun altında kalan kayaları tespit edip yazın araştırın, yani para dere akarken suyun altında kalır ancak yazın alınır şekilde gömülmüştür.


Dere Yataklarında Doğal Altın 


Yurdumuz akarsu yönünden ve altın madenleri yönünden zengin bir coğrafyaya sahiptir. Bu bölgeler şöyle özetlenebilir:


Bolkar dağları,Yeşelli mağarası civarı, Erzurum Narman –Karadağ civarı, Manisa Salihli,Hatay-Kızıldağındaki altın Akillı Çay, Asi nehrine karışır. Kırklareli-İğneada kumsalları Çanakkale maden dağı, Kartal dağı, Serçeler,Terziler bölgeleri, Bilecik Söğüt arası Rize-Çayeli ,Ergani Artvin, Yusufeli, Esendere, Kastamonu –Küre, Bakibaba, Aşıköy, İzmir, Karşıyaka, İzmir-Arapdağ, Antakya-Kisecik, Kars-Kagızman, Çanakkele-Yenice, Bayındır, Ödemiş, Kula, Alaşehir, Salihli, Antalya Boğaçayı, Bergama, Çanakkele Asytra maden bölgesi, Çanakkale Şahinli bölgesi, Bilecik Korudanlık maden bölgesi, Balıkesir Beyköy maden bölgesi, Manisa Sart maden bölgesi, Balıkesir Havran Küçükdere civarı, Artvin Ardanuç, Artvin cerattepe, Eskişehir sivrihisar,kaymaz.İzmir efemçukuru, Uşak, eşme, Kışladağ, Gümüşhane-Mastra , Çanakkel  ayvacık.


Saymakla bitmez aslında ülkemiz altın madeni ve diğer madenler yönünden oldukça zengindir. Bu sayı yaklaşık Beşbin tondur. Evet yanlış duymadınız 5.000 tondur. Muhtemelen bu rakamda küçültülerek bizlere verilen rakamlardır. Muhtemelen gerçek rakam bu sayının belkide kat ve kat fazlasıdır. Uydulardan yapılan maden araştırmalarına göre Ülkemizde 580 noktada altın maden yatakları tespit edilmiştir.


Binlerce yıldır işletilen Anadolu madenleri 1920 li yıllardan sonra yavaş yavaş kapanmış ve kapılarına kilit vurulmuştur. Dünya definecileri sadece gömü araştırmakla kalmazlar. Yer altında bulunan bu altın madenlerinin yer yeryüzüne döktüğü zenginlikleride araştırırlar. Fakat biz ülkemizde ne yapıyoruz. Beşbin ton altın dururken sikke peşinde koşuyoruz. Ülkemizde bu işe hevesli kimselerin madenler konusunda da kendilerini geliştirmeleri gerekmektedir. Dedektörle bir araziyi araştırırken belki de yanında bulunan bir dere yatağında bir kiloluk altın bir külçe kaya yatmaktadır. İşte bu gibi durumlara düşmemek için arayıcıların çok yönlü arama yapmaları kaçınılmaz olmaktadır.


Yüzeyde altın çok nadir olarak bulunur. Büyük çoğunluğu yer altında bulunmaktadır. Bu sebeple çok derin maden tünelleri kazılmaktadır.


Ancak akarsular bu zahmetten bizleri kurtarmışlardır. Birçok akarsu yeraltında bulunan altın madenlerinden geçerlerken sürükledikleri parçaları yeryüzüne dökmüşlerdir. Genelde dere yataklarında altın bulunmakla birlikte bunların da ince yönleri bulunmaktadır.


Altın ağır bir madendir. Büyük parçaların yüzeye çıkması nadir olmakla birlikte büyük bir güç ile çıkabilmektedirler. Ancak fazla şiddetli olmayan sular tarafından fazla sürüklenemezler bu sebeple akarsu kaynaklarının başlangıç noktalarında takılıp kalırlar. Büyük parçalar genelde akarsu başlangıç noktalarında bulunmaktadırlar. Altın bulunduğu ortamdan yaklaşık 5,5- 6 kat daha ağırdır. Bu yüzden de akarsu tarafından taşınırken belirli noktalarda dibe batmakta ve orada birikir altın rezervlerini oluşturmaktadır.


Akarsularda altın arama yapılacağı zaman dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır.


1-Arama yapacağınız akarsu yatağı kurumuş ve belki binlerce belki milyonlarca yıl önce kurumuş bir yer olsun. Yani taze bir yatak olmasın. Bunun nedeni de binlerce yıl boyunca taşınan altın ile yeni taşınmaya altın arasında büyük bir fark vardır.


2-Akarsu yataklarında suyun aşındırdığı ana kaya bulunmalıdır. Ana kayadan kasıt suyun aşındırması sonucu taşınan malzemelerin altında kalan kaya kütleleridir. Ancak bu tortul kaya kütlesi olarak anlaşılmamalıdır. Bu konu karıştırılmaktadır. Tortul tabaka sonradan taşınarak ana kaya üzerinde birikim yapmış çöküntü malzemelerden oluşur. Bizim aradığımız böyle karman çorman bir tabaka değil, suyun taşıyamadığı ana kaya tabakası.


3-Su yoluyla taşınan altın akarsu içinde bulunan anakaya üzerindeki çatlaklara dolarlar. Ancak bu çatlaklarda suyun akışına teğet olmalıdır. Suyun akış yönünde bulunan çatlakların altın tutması beklenemez.


4-Suyun akış yönüne teğet bulunan çatlakların alt tarafları kese şeklinde oyuk olabiliyorlar ve altın zerrelerin birleşmesi sonucu altın yumruları meydana çıkıyorlar. Böyle çatlaklar bir keski yardımıyla kırıldığı zaman bu yumrulara kolayca erişilebilir.


5-Kuru akarsu yataklarının dönemeç kısımlarında viraj bölümlerinde altın parçacıkları bulunabiliyor. Bunun özelliğide altının bu virajlara takılıp kalmasından ibarettir.


Altın arama en çok avusturalyada yapılır. Türkiye'de iyidir. Türkiyede altın yataklarının oluşumuna son derece elverişli jeolojisi vardır, genelde dere yataklarında aranır, Afrika ve Türkiye dere yataklarında ünlüyken avusturalya karada doğal altın parçaları bulmada önemli ülkelerdir.


Doğal Altın İçin İdeal Dedektörler


Bu şekildeki doğal altınları dedektörle bulmak isteyenler varsa alacakları dedektörün golt olmasına dikkat etmelidir. Normal kalıntı dedektörü doğal altın bulmada goltlar kadar başarılı değil. gold dediğimiz en küçük altın parçasını dahi bulabilen dedektör modelleridir. bunlar sadece altına duyarlıdır. kalıntı dedektörü 18 khz firekansla çalışırken goldlar 60 khz firekansla çalışır.


Altın aramak ise beceri gerektiren bir meslektir herkes yapamaz bu diğer hobilerle benzerlik gösterir mesela kimisi balık tutar alanında uzmandır, kimisi ava gider oda alanında uzmandır kimiside altın arama yani definecilik yapar bu iş sonradan yapılacak iş değildir kişinin ruh yapısı uygun olmalı altın define dediğin zaman heyecana kapılmalıdır. Her definecinin hayali büyük bir kütle altın bulmaktır.


Altın aramanın bir çok yolu vardır bunların başında dedektörle arama yapan defineciler gelir bununla beraber dere yataklarında akıntıyla gelen altın parçacıklarını arayan kitleler vardır bunlar dedektör değil bir çeşit süzgeç yada tava kullanarak minerallerle kenetli olarak bulunan altını sadeleştirip temiz bir şekilde elde eder.


Bilinen 2 yöntem dışında bilim insanları, bazı bitkilerin yapraklarında altın olduğu için ve bundan faydalanarak yer altındaki altın kütlelerinin tespit edilebileceğini ortaya koydu.


Özellikle okaliptüs ağacının yapraklarında bulunan altın parçacıklarının, toprağın birkaç metre derinliğinde bu maden yatağının varlığına işaret ettiğini saplandı.


Araştırmacılar, bu bulgu sayesinde, erişilmesi güç yerlerde altının yerinin yeni yöntemlerle tespit edilebileceğini belirtiyor.


Araştırma sonuçları dünyanın bazı ünlü dergilerinle yayınlandı.


Kolay erişilebilir altın yatakları kesin olarak tespit edildikten sonra şimdide nehir çökeltileri ve kum tepeciklerinin metrelerce altında gömülü olan zor yatakların bulunması üzerinde çalışılmaktadır.


Ağaçları dikkate alarak altın bulma


Daha önce de okaliptüs ağacını çevreleyen topraklarda altın parçacıkları bulunmuştu. Bazı ağaçların yapraklarında, dallarında ve kabuklarında az miktarda altın bulan araştırmacılar, bu kez ağaçların altını emdiğini tespit etti.

Yaklaşık 400-500 ağacın emdiği altın miktadı bir yüzük büyüklüğünde olduğu saplandı.


Gerçek şuki altına rastlanan ağaçların bulunduğu bölgede 30 metre altında altın yatağının olduğu görüldü.

Günümüzde altın yatakları, toprak yüzeyine çıkmış altın içeren kaya parçalarının bulunması ya da arama amaçlı kazılar sonucunda tespit edilebiliyor.


Araştırmacılar, yeni altın yatakları bulmak için bitki örtüsünün incelenmesinin daha iyi bir yöntem olacağını, çevreye daha az zarar vereceğini vurguluyor.


Aynı yöntemin demir, bakır, kurşun gibi başka minerallerin aranmasında da kullanılabileceği belirtiliyor.


Eşkiya Belgelerinde Kayıtlara Geçmiş Önemli Dereler


Harami dere ve şeytan derenin çatağında emin ağa değirmeni vardır, bu değirmeni bulduğunuzda sağ kol şeytan deresi, sol kol harami deresidir. Bu değirmenin içine 3 basamakla inilen merdiven vardır, içeriden Savak yerine 9 basamakla çıkılır. İlk basamak kırıktır. Domuzluğa yakın sağ duvarın içinde 9 civciv ile bir tavuk, tavuğun başı üzerinde bir civciv vardır, Bu civcive bir yılan saldırır vaziyettedir. emin ağa değirmeninin güney doğu tarafına baktığınızda mağara görünür. ortalama 15 dakika mesafe sürecek kadar uzaktadır, bu mağaranın tam karşısında emin ağanın mezarı vardır. Aynı bölgede ali bey değirmeni, şeytan değirmeni, ali papazın değirmeni, sarsam kaya değirmeni, uzun Hasan değirmeni ve darağcık değirmeni vardır bunlar emin ağa değirmeni ile karıştırılmamalıdır.


Dikkat edin, buraya yakın sarı göl vardır, Sarı gölün akabilmesi için açılmış olan hendek var, arkı göl ucunda yan işlenmiş taş duvarlıdır. Bu hendekten akıp giden su Harami dereye karıştıktan sonra dereyi aşağıya doğru takip edersek yakın mesafede ve derenin sağında emin ağa değirmnenini buluruz. bu değirmende Savak başı ark içinde 7 tane civciv olan bir kuluçka tavuk, civcivlere saldıran bir de yılan resmi vardır. Değirmene çok yakın bir kayada Topal Ayı ve ayının baktığı istikamette askıda bir mağara, içerisinde sağ duvarında bir çiftçi öküzlerini çocuk yatar vaziyetindedir. Ayının ayağının noksan kısmı kaşının üzerindedir. Buradan geriye Harami dereyi yukarıya takip edersek, derenin solunda sarı meşe ormanlarına rastlarız.


Bu bölgede birde top koru vardır, Top korunun ucundan dönerek tekrar haramiler dere boyuna varılır, Haramiler deresinin yukarı kısımlarında dere iki kola ayrılır. Sağ kolu şeytan dere ismini alır. Bizde şeytan deresini takip ettik derenin karşı yamacı oldukça kayalık ve engebelikti. Topkorunun bir yakası diktir. Buradan inersek harami deresine ineriz. Bu dere yol vermez zor bir deredir. Biz derenin sağından ve solundan ağır ağır ilerledik. Derenin çatağına vardık. Burada sağdan ve soldan iki dere gelir ve haramidereye birleşir. Sağdan gelen kola şeytan deresi adını verdik. şeytan dereyi gezdiğimizde üç tarafı taşa oyma, arkı taş oyuk Ali Bey Değirmeni’ni görürüz.


Bu bölgeye tam olarak yörük yaylasından gelinir, Yörük yaylasıv ve erikli arasında 2 adet dere vardır. doğudan gelen dere harami deredir batıdan gelen dere şeytan deredir. şeytan dereden 1 saat sağa 1.5 dönüm kadar sarı göl vardır bu gölün ince bir ayağı haramı dereye karışır. tam karıştığı merkezde veznedar emin beyin değirmenini buluruz.


Belge çok karışık, bazı çevirmenler bir derenin ikiye ayrıldığını bazıları 2 derenin birleştiğini söylemiş. yani harami dere ile şeytan dere 2 ayrı deredir birleştiği noktada emin ağa değirmeni vardır, bazı çevirmenler bunu farklı yazmış, harami dere ileride ikiye ayrılır sağdan giden kol şeytan dere sol kol harami deresidir.


Burada tek anlayabildiğimiz emin ağa değirmeni harami derede ali bey değirmeni şeytan derededir, Arkacık değirmeni tamamen bunlardan farklı olarak katrancı deresindedir.


Diğer çevirmene göre şeytan deresi tek deredir, bu dereyi harami dere ile keçi deresi besler.

Daha yeni Daha eski