Define Nasıl Bulunur Nelere Dikkat Etmeliyiz


 Değerli arkadaşlar bu konuda gerçekten define bulmak için ne yapmalıyız en kolay define bulma yolları nelerdir onları anlatacağım.


Define İşaretleri Bulun


1- Define bulmak istiyorsak öncelik size gerekli olan gerçek anlamda define işaretidir, bu bizim ilk adımımız,  bilir kişiler bu işaret üzerinde çalışma başlatıp en az 2 kişi işareti ve işaretin bulunduğu coğrafyayı 2-3 gün araştırmalıdır. Bu araştırma süresinde en az 3 kritik nokta belirlenir hatta bu 4 yada 5 olabilir işte bunlar bizim define burada dediğimiz noktalar olmalıdır. 


Dedektör Bulun

2- 2.adımda tespit ettiğimiz yerleri teyit edeceğiz bunun için mutlaka bir derin arama dedektörü olmalı.  Konu cihaz dan açılmışken cihazlar nerede başarı sağlar kısaca anlatalım.  Özellikle derin arama yapan cihazlar gelişi güzel arazide gezdirilmemelidir; öncelik arkeolojik bilgiler ışığında yer tespitleri yapılıp sonra bu cihazlarla teyit edilmelidir. Bunun aksi bir cihaz kullanımı sizi başarıya götürmez çünkü derin arama cihazlarındaki metal ayrım başarı oranı baya bir düşüktür; kayalardaki mineral yapılardan çokça etkilenir çok zaman boşa kazı yapmanıza neden olur bunu unutmayın ve ayrıca bu zorluklar sizi cihazdan vazgeçirmemeli. 


Ekip Oluşturun

3- Ekip; Bazı defineciler vardır ekip işine pek sıcak bakmaz. kalabalığın bir çok zorlukları vardır buna hayır diyemeyiz;  Bu sebepten dolayı bazı defineciler ekip kurmaktansa 2 kişi yola devam etmeyi daha mantıklı bulur. Bana göre bu yanlıştır define bulmak için mutlaka iyi bir ekibe ihtiyaç vardır en az 3 kişi bu bazen 5-6 kişilere kadar çıkmalıdır, Bu şekilde  kazı çabuk ilerler sonuca daha çabuk varırsınız.  Sayıyı düşük tutarsanız iş uzak hevesiniz kırılır çok zaman işi yarım bırakırsınız. definecilerin en zayıf noktası budur; başladığı yeri bitirmeden bırakma definecilerin mutlak ortak noktasıdır. Siz siz olun var yada yok başladığınız işi bitirin. Yer yarım bırakılmaz yarım bırakılan yer  ölünceye kadar aklınızda kalacaktır aklınızda kalacağına ekibi sağlam kurun  işin sonunu görün.  Ekip içerisinde yasal prosedürleri takip edecek eleman olsun. Yasa dışı iş yapmayın. 


Yukarıda verilen 3 madde define bulmada sizi başarıya götürecek en hassas konulardır.  Bunun dışında hadi dedektör alalım 'aldık' hadi define aramaya gidelim kur dedektörü dağ bayır yürü bu definecilik değil hayal perestlikten başka bir şey değildir;  bu şekilde define bulunmaz. yada 1. maddedeki gibi  işareti buldunuz ölç biç hadi burayı kazalım 1 metre in burada yok galiba deyip yer değiştir diğer tarafıda 1 metre in derken arazi köstebek yuvasına dönsün ondan sonra hadi eve buda yanlış. Define bulmak için bilgi ve teknoloji mutlaka birleşmeli bunun arkasında sağlam bir ekip başarı oranınızı cidden gözle görülür şekilde arttıracaktır.


Tılsım için hocalar

Hoca desteği bir defineciye her zaman lazım olmaz ama bazen olurki hoca şart olur sizde ekibe hocayı ne zaman dahil edeceğinizi iyi kestirin, bir defa hoca kazıya başlamadan ekipte işi yoktur;  gerekli duaları siz okur çalışmaya başlarsınız gerçek tılsım çok zaman kazı başladıktan sonra kendini gösterir böyle bir olguyla karşılaşırsanız o zaman hoca desteği almalısınız.  Bunun dışında her define sohbetini hocalarla ilişkilendirmek tamamen yanlıştır.


Kepçe Kullanmayın

Kepçe: Kepçe ile define kazısı son dönemlerde baya meşhur oldu;  5 kişinin 5 günde yapacağı işi kepçe  2 saatte yapabiliyor; peki kepçelerle eserlere verilen zararı kim ödeyecek ?. Kepçenin bomunu olması gerekenden fazla sallayan kepçecinin kırdığı heykelleri duymuşsunuzdur bu nedenden dolayı ben kepçe ile define kazısına sıcak bakmıyorum. Kazı arkeolojik kazı gibi yürütülmeli kürekten çıkan her toprak vlf dedektör dediğimiz yüzey arama dedektörleri ile mutlaka taranmalıdır. Atılan toprak arasında giden küpeler yüzüklerin haddi hesabı yok; bazı kurnaz defineciler kazı yapılan yerlere gelir dedektörle yüzük, küpe, sikke vb. değerli eşyalar toplar gider; esas kazı yapanlar ise yukarıda belirttiğimiz gibi  1 metre kazıp burada bir şey yok deyip başka yere geçmiştir. 


Hikayelerden Uzak Durun

İşte arkadaşlar define bulmanın en kolay yolu budur; bunun dışında özellikle hikayelere dayalı define arama size sonuç vermez. Vay efendim buradan eşkiya geçmiş, yok yunanlı burayı sormuş, istanbuldan adamlar gelmiş; dedem, nenem gibi olgu durumunda olmayan sadece sohbetlerden ibaret define arama size başarı sağlamaz. sağlasa bile bu cidden zayıf ihtimaldir  gerçekten define bulmak için yukarıda verdiğimiz maddeleri  hayata geçirmeniz gereklidir  bu şekilde 5 kazıdan birinde başarı sağlayabilirsiniz. 


İş hikaye defineciliğine gelince  bir ömür başarı sağlayamayan insanlar vardır.  Ben dahil olmaz üzere bu defineyi kimse garanti buldururum diyemez en kral cihazlar bile olsa oran hiç bir zaman %100 değildir bu işteki mantıksal çalışma sadece başarı oranınızı arttırabilir. Bir defineci hikayelere inanmayıp ufku açık yenilikçi olmalıdır, basmakalıp düşüncelere takılı kalmayan,  sürekli kendini yenileyen, sorunların üstesinden gelmek için  çözümler üreten,  motivasyon kaybını önlemek için  ekibe sürekli pozitif enerji verebilen, Değerli arkadaşlar bu konuda gerçekten define bulmak için ne yapmalıyız en kolay define bulma yolları nelerdir onları anlatacağım.


Define Ararken Nelere dikkat Edilir


Öncelikle definecileri gelir kaynağı olarak gören  kesimlere dikkat etmeliyiz, bunların başında yer öğrenip sonrada sizden habersiz gelip  kazı yapanlar var, sahte hocalar ve sahte dedektörlerle gelip sizi zarara uğratacak harcamalarda bunmanıza neden olurlar, adamın gözünün içine baka baka yalan söyleyip, yok surada 2 heykel var yok şurada 2 küp var, şurada oda var gibi yalanı uydurup giderler. 


Değerli arkadaşlar bir defa şunu iyi bilin hiç bir cihaz  yerdeki heykeli görmez, aynı şekilde 2 mertedeki metalin altın yada demir olduğunu ayırd edemez sadece metal olarak görür. Elinde çakma cihazlarla gelip burada heykel var burada şu akadar altın var diyenlere itibar etmeyin. Define işaretide aynı şeydir. bir defa hiç bir insan elindeki altınları bir yere gömüp hemen üstündeki kayalara bir çentik yada bir işaret koyup; Mal altındadır diye şifreleme yapmaz..  Arazide karşımıza çıkan bir çok define işareti ve figürler mevcuttur, bunlar gömü için yapılmamıştır. Bunların yuvarlak olanları mezar işaretleridir, bazıları dinsel sembol bazılarıda kabile veya kavimlere ait nişanelerdir, mühürleridir.


Define dediğiniz zaman külçe külçe altınlar, küpler, tenekeler, takyanus, venedik dukası gibi adamın aklını alacak  düşüncelere kapılmayın, aklınıza gelecek olanlar mezardan çıkabilecek  kap kacak, heykel, obje, figürlü vazo, bir yazılı tablet gibi eşyalar size yakın olan definelerdir, bunların değerleri altından aşağı sanmayın bazıları daha değerlidir.


yüzey araştırmasında ilk bahar ve son bahar defineciler için çok önemlidir. Birkilerin geç büyüyüp erken solanları vardır işte yüzey araştırmasındaki püf noktalar buralardır. İnsan eti yağlı olduğu için belirli zaman sonra toprağın A tabakasına ulaşır, bu tabaka bitki köklerinin gıdasını aldığı tabakadır, bu tabaka insan yağının etkisine girince mineral değeri düşer toprak verimsizleşir, böylesi yerlerde bitkiler zayıf olur hatta hiçte olmayabilir. altın olan yerde bitki olmaz derler aslı altın olan değil mezar olan yerde bitki olmaz bu yanlışıda burada düzeltelim. 


Diğer  ip ucu ise hafif kar yağmaya başladımı mezar yerleri diğer  yerlere nazaran biraz daha geç kar tutat, kar olan yerde ise daha çabuk erime yapar buda yüzey araştırmasında önemli ip ucudur. Bir başka gözlem yolu ise kazılıp tekrar doldurulan toprakl ne kadar zaman geçerse geçsin doğal tabakaya göre daha kabadır. Bu tip yerler 40 cm kazıldığında toprak rengindeki farklılık anlaşılacağı gibi belirgin bir koku yayılmaya başlar. bu koku yukarıda baksettiğimiz gibi insan etinin yağlı olması artık toprağın A tabakasına nüfus etmeye başlamış olmasıyla alakalıdır. 


Define yeri tespiti için önce çıplak gözle en ez 2-3 gün arazi etüd edilmelidir, Şimdi sizlere  önemli unsurlardan bahsedelim .


1- Yaşam alanları, Harabe yerler gibi kalıntının bol olduğu alanlar gömü mezar ve muhtelif objelerin bolca bulunduğu alanlardır. 


2- Öbekler ve yığma tepeler Tümülüs ve Höyük dahil olmak üzere en değerli gömü ve objelerin bulunduğu alanlardır, ( Dikkat edin buralar yasalarımıza göre sit alanıdır izinsiz kazı yapmayın)


3- Şelale, çeşme, eski köpriler, su kemerleri veya pınar gibi su kaynakları çevreleri en sık rastladığımız gömü yerleridir. 


4- Define işaretleri veya sembol bulunan kayalar definenin habercisidir, (Yuvarlak olan Mezar, içinde muhtelif mezar hediyeleri bulunmaktadır.)


6- Mağarala  önemli gömü noktalarıdır, normal gömü dışında yaşayan insanlara ait muhtelif araç ve gereçlere rastlamak mümkündür.


7- kilise ve manastır gömüleri müthiş derecede değerlidir, bir definecinin ulaşabileceği en üst defineler denilebilir en az bir kral mezarına eş değerdir. fakat ne olursa olsun ibadet yerlerine saygılı davranmak gerekir.


8- Çakıl yığınları ve taş öbekleri orta gelir düzeyine ait mezarlardır, neredeyse hepsinde hediyeler çıkar hepsi değerlidir.


10- Kale surları ve gözetleme kuleleri yine önemli define yerleridir, buralarda hep mezar hep sikke hemde savaş malzemesi bulunur. 


11- Ortada bir define hikayesi varsa bu yakın tarihe aittir, genelde 1800 sonrası eşkiyaların bolca yaşadığı yıllara denk gelir, 


Not: Lütfen verdiğimiz bilgileri kaçak kazılarda kullanmayın. Yasal prosedürleri tamamladıktan sonra definecilik yapın. 



Daha yeni Daha eski