Dibek Nedir, Dibek Taşı Definesi


Dibek tam olarak  taştan ya da ağaçtan yapılmış, genellikle tahılın kabuğunu ayıklamada, tahıl ve benzeri şeyleri ezmede yararlanılan büyük havan taşıdır.


Arazide karşılaştığınız bir çok yuvarlak oyma aslında mezar işareti değil dibek taşıdır, özellikle kalıntı evlerin yanlarındaki oyma taşlar bu ev sahibi tarafından yapılmış dibeklerdir. Dibeğin son hali yakın zamana kadar kullanılmış havan-lardır.


Dibek taşı değirmen taşları ile benzerlik gösterir, her ikiside ügütme taşıdır. değirmen taşı gücünü su yada rüzgardan alırken dibek taşı insan gücüyle çalışır. Definecilerin mezar oymalarıyla küçük dibekleri birbirine karıştırdığınıda söylememizde bir sakınca yoktur. definecilerin mezar oyması sandığı bazı yuvarlak oymalar aslında dibektir. Dibekler genellikle 70-80 cm. ebadındadır ve içi 30-40 cm. derinliktedir.


Köy yerlerinde imc usulü ile kullanılan dibekler genelde kaliteli ve parlak taş ile yapılmıştır. Etrafı herhangi bir örülü değildir. Define işareti olarak dibek taşı iyi bir işarettir. Fakat forum ve bloklardan okuduğum kadarı ile dibek taşının altında müjde altın bulunabilir. Etrafında 50 cm ile 2 metre arasında bir tepelik veya 5 – 7 metre etrafında bir çöküntü varsa orası-da bir mezar olabilir. Köyde kullanılan dibek değil ise genel olarak mezar işaretidir. Dibeğin altını 2 metre kazmamız gereklidir.


Dibek önemli bir taştır definecilerin bilmesi gereken başka taşlarda vardır, bunların en yaygın olanları; ark taşı (oluk), kuyu taşı (Kuyu ağızlarına tolanın sığacağı büyüklükteki yayvan taş), suluk taşı, çeşmelerde yalak taşı, düven altında çakmak taşı, merdivenlerin ilk basamağı olarak yapılan ayak taşı, binek taşı, fırın taşı, dilek taşı, siğil taşı, göbek taşı, musalla taşı ve mezarlıkta bulunan sunak taşı aklımıza ilk gelenlerdendir.


Dibek taştan yapılmış, genellikle tahılın kabuğunu ayıklamada, tahıl ve benzeri şeyleri ezmede yararlanılan büyük havandır. Bazı büyük oymalar aslında dibektir. Dibek taşı değirmen taşları ile benzerlik gösterir, her ikiside ügütme taşıdır. Değirmen taşı gücünü su yada rüzgardan alırken dibek taşı insan gücüyle çalışır. definecilerin mezar oymalarıyla küçük dibekleri birbirine karıştırdığınıda söylememizde bir sakınca yoktur. definecilerin mezar oyması sandığı bazı yuvarlak oymalar aslında dibektir. Dibekler genellikle 70-80 cm. ebatındadır ve içi 30-40 cm. derinliktedir.


Dibek 3 adet ise üç dibekler-in ortasında olana bakılır. Tek dibek varsa bulunduğu kayanın yanlarına bakılır. Dibek taşı seyrar yer değiştirmiş ise buna zaman ayırmaya değmez.


Köy yerlerinde imc usulü ile kullanılan dibekler genelde kaliteli ve parlak taş ile yapılmıştır. Etrafı herhangi bir örülü değildir. Define işareti olarak dibek taşı iyi bir işarettir. Dibek taşının altında müjde altın bulunabilir. Etrafında 50 cm ile 2 metre arasında bir tepelik veya 5 – 7 metre etrafında bir çöküntü varsa orası-da bir mezar olabilir. Köyde kullanılan dibek değil ise genel olarak mezar işaretidir.

Daha yeni Daha eski