Harita Kayalar Hakkında

Harita kayalar kroki kayalardan ayırt edilmelidirler. Krokiler oyma çizimlerdirler. Harita olan kayada ki kabartmalar bölgeye ait ayrıntıya girmeden ana bölümlerden bahseder. Kaleler-Kuleler -Tapınak Kiliseler yada Su kaynaklarının geçiş alanları vs. Anlayacağınız bir yerleşim noktasını tanımanız için onu diğer yerleşim yerleri ve benzeri konumlardan ayırt ederek tanımanızı sağlayacak çok önemli bir delildir. Dikkat ! Vari taş değildir. Her şeyin bir ismi vardır. Resimde görmüş olduğunuz Haritada ana yerleşim alanı kale gözetleme kulesi kilise ve bölgeyi yarıp geçen su yollarından bahseder. Bu haritaya kayaların kendi malıda olur. Yakınında mezar yada kasa olur. Kendisi zaten başlı başına bir işaret taşıdır. İstenilirse kullanılabilir anlamında.

Haritayı deriye işleyenler kaybedebilir yada tahrip olabilir yanabilir kaybolabilir. Kalıcı bir harita için kaya uygun bir seçimdir. Harita Kayaları genellikle Bizansta görebilirsiniz. Harita Kayayı çözebilmeniz için önce bölgeyi analiz edip sonra görüntüsünü alıp Hakim noktadan bölgeye bakarak kıyaslama ve ölçme değerlendirmeler yapmalısınız. Bundan sonrası ana mevkiler yerine oturunca küçük yerleri bulmak daha kolay olacaktır. Çok sık rastlanılmasa da denk gelenler mutlaka olacaktır. Harita Kayayı bulduğunuz mevki nekropol alanın yakını olacaktır.

Bundan ayrı olarak kroki kayalar genelde projeli ve belli bir sistematiğe dayalı çalışmalarda vardır. Örneğin Eşkiya gömüleri. Belli bir zümrenin işlerinde. Kroki kayalarda genellemeden ziyade özel kendine has alanda bilgi dahilinde değerlendirilmesi yapılır.
Daha yeni Daha eski