Put, İstavroz, Haç, Ok ve Mağara

 Put tekse son noktadır, güzel parası vardır, her ne hadar aşle mezarı yakınlarında bulunsada eşkiyaların son noktaları putla işaretlediği açıktır. put olan yerden çok uzak gitöeyin para buralardadır.


Diğer görüş: Aile putu aile mezarıdır, aslında haçtır, putun ortasına bakılırsa haç görünür. Çevresinde doğal yapıya aykırı unsurlar aranmalıdır. istavrozun altındaki bağlı yuvarlak onun mezar amaçlı değil saklı olan amaçlı olduğunu uçlarının ikisinin kapalı birinin açık olması gidilmesi gereken yönü, noktalar ise 4 parça halinde gömüldüğünü gösterir. 10 metreden uzakta değil, 2 metreden derin değildir. Cihazla kolayca tespit edilip hepsi çıkarılabilir.

Aile putu dediğimiz kalın kolları ve bacakları olan haçlar papaz mahzenine işarettir, bulunduğu yerdeki ark takip edilirse direk papaz mahzenine gidersin, burada 4 oda vardır, baş papazın mezarı yardımcısının mezarı, kilise eşyaları, birde boş oda vardır. kilise eşyaları içinde en değerlisi çandır dikkat çana zarar vermeyin.

Aile mezarını temsil eder, mezarlar işarete yakın olur, bu işarete bakarak değil okşayarak çözülmesi gerekir, elinizi işaretin yapıldığı kayaya koyun ve hafifçe okşamaya başlayın, sizin düz sandığınız kaya aslında düz değildir, hafif yumurta şişliklerini fark edeceksiniz onları takip edin elinizin gittiği yer yöndür aile putlarında en çok rastlanan çözüm yöntemi budur.

Kesin aile mezarıdır işaretin olduğu kayadan çok uzak gitmeden mezar yerleri bulunur, buna daire içinde haçta denir bir tür tılsımlama işleminin gerçekleştirildiği kesindir. putun bulunduğu kaya tıraşlanmış ise tıraşlanmış yeri elinizle okşayarak bombey yapan tarafa bakılır.


Diğer Yorum

Topluca yapılan yemin işaretidir Istavroz da denilir, işaretin tüm kolları eşitse Gömü bulunduğu kayanın altındadır, eşit değilse farklı olan kolun baktığı yönde araştırma yapmalı. Asil aile mezarı da çıkabilmektedir. Çevresinde doğal yapıya aykırı unsurlar aranmalıdır. Aile mezarını anlatığı için Aile Putu kavramı kullanılmıştır. Çoğunlukla yuvarlak içerisinde görülür. İşaretin çevresinde dikili kayalara oyulmuş mezarlar ile zemin altına yapılmış mezarlar aranmalıdır. Mucir yükseklikler, çukurlar veya tas-çakıl yığmaları iyice araştırılmalıdır. Ölen kişilere ait kişisel eşyalar bulunabilir. Ayrıca gözyaşı şişeleri ve kandillerde bulunabilir.

Aile Putu Define İşareti ve Anlamları:


Aile putu varsa burada aile mezarı var demektir, buna daire içinde haç işaretide denilebilir, mezarları korumak için yapılan bir tür haç işaretidir aile mezarlığı işarete çok uzak olmaz, bu işarette yön veren en önemli nokta işaretin bulunduğu kayanın yüzeyinde yontma varmı ona bakılır. kayanın yüzünü elinizle şöyle bir sıvazladığınızda elinize bombey yapan yer gelecektir, gözle görünmeyen fakat elle sıvazladığınızda fark ettiğiniz farklılıkların tamamı yön verme amaçlı gizli şifrelerdir buralardan yardım alarak yön bulabilir, mezarların giriş yerlerini tespit edebilirsiniz. putların tam olarak aile mezarı olduğunu anlamak için haç kanatlarının içe dışa hilal yapmasından anlayabilirsiniz. medeniyete göre değişen tek büyük mezarı anlatan putlarda vardır..

Önemli Eşkiya Putları


1- Mahzenlerdeki kapalı tandırlara yük koyulur ve karşı yarma kayalığa çeşitli mezarlar yapılmıştır oyma ve kaya mağara mezarlarıdır. tüm mezarlar put işareti olarak yükleri nişanlıdır.


2- Oturak taşına oturunca sağımıza gelen yönde 15 adım mesafedeki kayada 3 put varsa, işte Nikae Kralının darphanesi barudadır. 12 oda buradadır.

3- manda şeklinde bir taşta 7 adet put varsa, burada 30 santim kalınlığında 3 metre eninde 3 metre genişliğinde bir taş daha vardır bu taş kapaktır. Kapak kaldırılınca, merdivenlerden kilitli kapıya ulaşılır, kapıdan girilince içride sağlı sollu tam 38 oda vardır.

İstavroz Define İşareti ve Anlamları Diğer:

Diğer adı çarpı olarak bilinen bu işaret mezarlık alanındaysa bu mezara yakın olduğunuzu anlatır, Bazen sınır bölge, bazen mezarlık bölgesine giriş yaptınız, bazende son nokta anlamına gelmektedir. haç işaretinden farklı olarak daha küçük defin işlemlerinde kullanıldığı düşünülmektedir, haçla ortak noktası her ikisi de tılsım dediğimiz koruma amaçlı yapılmış işaretlerdir, Tüm kolları eşit olan bir istavrozun gömüsü kayanın kendisinde olma ihtimali vardır, bir kolu uzun olan istavrozların uzun kolunun yön verdiği düşünülmektedir. isatvroz olan bölgede bolca yuvarlak oyma varsa burası mezarlık alanıdır, en değerli mezarlar istavroz olan noktalardaki mezarlardır.

1- Mahzenlerdeki kapalı tandırlara yük koyulur ve karşı yarma kayalığa çeşitli mezarlar yapılmıştır oyma ve kaya mağara mezarlarıdır. tüm mezarlar put işareti olarak yükleri nişanlıdır.

2- Oturak taşına oturunca sağımıza gelen yönde 15 adım mesafedeki kayada 3 put varsa, işte Nikae Kralının darphanesi barudadır. 12 oda buradadır.

3- manda şeklinde bir taşta 7 adet put varsa, burada 30 santim kalınlığında 3 metre eninde 3 metre genişliğinde bir taş daha vardır bu taş kapaktır. Kapak kaldırılınca, merdivenlerden kilitli kapıya ulaşılır, kapıdan girilince içride sağlı sollu tam 38 oda vardır.

İstavroz devamı

En çok mezarlık alanlarında olur hemen yakınında mezar vardır, bak hangi kanadı uzunsa mezar hemen yanda uzun kanat tarafındadır, istavrozu kır içinde para var yalanına inanmayın işareti kırmayın. içinde para falan yok bu haç işaretinin bir çeşitidir çoğu anlam haçla benzerlik gösterir.

Çarpı ( X ) Çarpı işareti son nokta olarak açıklansa bazı tecrübeler bunun her zaman aynı olmadığını göstermektedir. Sebebi ise, çarpı işaretleri üzerinde yapmış olduğumuz çok ayrıntılı çalışmalardır. Yön verici ve hedef şaşırtan yanıltıcı işaretler vardır. Dikkat edilmesi gereken önemli nokta ise, çarpı işaretine yönlendirmiş bir önceki işaretin çarpıya zıt tarafında araştırma sürdürülmelidir. Bunun haricinde ise, çarpı işaretinde farklılık gösteren uçları istikametlerinde ve ters istikametlerinde araştırma yapılırken, mağara olabilecek kayalara dikkat edilmesinide önermekteyiz.

Başka yorum: Eğer x işareti 7 cm küçük ise son nokta anlamındadır aranılan şeyin x işaretinin 15 metre çevresindedir. eğer x işaretinin etrafında 2 inci bir işaret var ise arasındaki mesafe ölçülür bulunan her bir santimetre bir adım farz edilerek işaret yönüne adımlayın aranılan şey oradadır.



Başka bir görüş: istavroz işaretleri mezarlık alanlarında kullanılır. bazen sınır bölge bazende son nokta anlamına gelir. arazinin durumuna göre anlamı değişebilir. yanındaki işaretler çözüm için size yardımcı olacaktır.

Tam olarak şu şekildedir.

1- Sınır bölge

2- Mezarlık alanı

3- Son nokta

4- Uzun tarafına git

5- Burası tılsımlıdır

Diğer Yorum:

Üst düzey asker mezarıdır ölen kişi eşi ve çocukları olarak tam ailenin mezarını simgeler, mezarlar oda şeklindedir her bir mezar için farklı odalar tasarlanmıştır tüm aile tek odada kalmamaktadır bunun tecrübesi defalarca yaşanmıştır. mezarlarda bolca heykel ve objelere rastlamak mümkündür ayrıca günlük ihtiyaçlar için gerekli tüm malzemeler yine mezarda bulunabilir. mezar yerine gelince işaretten çok fazla uzaklaşmamak kaydıyla yakın çevrede boşluk testi yapın bulursunuz.

Diğer; Aile putu adı üstünde aile mezarıdır, mezarlar 7-9 metreyi geçmez hemen çevresine bakın tüm ailenin mezarı buradadır, put aileyi kötülüklerden korumak için yapılır genelde güney tarafına bakar, yada sabahtan akşama kadar güneşe yüzü denk gelecek şekilde tasarlanmıştır bunun anlamı ritüelle alakalıdır. dairenin içindeki haçın kanatlarına iyi bakın biri farklıdır farklı olan kanat tarafına gidin mezar yerleri oradadır.

Putlar Aile mezarı olduğu kadar yemin işareti olarakta kullanılmıştır, çoğu eşkiya belgeleri ve haritalarda son nokta put ile verilmiştir. bir haritada 2 put resmi varsa burada bir çeşme olup 11 arşın gerisinde 2 ester yükü mal alınır. Belgede putlar mezar olarak verilmişse put mezarı mal mezarıdır mallar horasan ile kapatılmış hepsi birer putla nişanlıdır.

Haç Define İşareti


Haç varsa hemen kanatlarına bakacaksın hangi kanat uzunsa yön orasıdır, Haç yere yatay kayada yapılmış her kanadı eşitse mezar en fazla 7-10 metre çevresindedir.

Definecilikte haç işareti sembolü işaretinin anlamları haç sembolünün şekline göre değişmektedir. Definecilikte birden fazla haç işareti kullanılmaktadır. Bunların bir kısmı define ile alakalı bir kısmıda mezar ile alakalıdır, bazı haçların ise dini sembol olarak kullanılmıştır. genel itibarıyla tüm haçlar koruma amaçlı yapılmıştır, örnek olarak eski ev duvarındaki haç evi korumakla yükümlü arazide kayaya yapılmış bir haçta ya mezarı yada parayı korumakla yükümlüdür.

Buda 4 mezarı temsil eden haç işareti, bu işaret tepe bir yerdedir bulunduğu çevre araştırılmalıdır, 4 mezarı dürdü-de aynı yerde olup araları en fazla 1-2 metredir biz bunlara statü yüksek mezarlar derin genelde dolu çıkar.

haçlar genellikle mezarlar için kullanılmış olup uzun kolu veya yanında bulunan bir işaret ufak oyuk gibi veya daha ufak bir haç gibi yön belirtmektedir. üzerinde hilal gibi yarım yuvarlak olanlar büyük ihtimalle oda içerisinde anlamına gelebilir. yuvarlak içerisindeki haç ise en fazla beş adım etrafında aranmalıdır . burada aranacak şey çökme hafif yığma olmalıdır.




Haç Diğer Önemli Noktalar

Haçların hepsi aslında birer tılsım işaretidir, bir haçın neyi tılsımladığını anlamak kolaydır, en çok mezar ve defineleri korumak için haç yapılır. yön bulmak için kanatların farklı boyutlarda olması, kanatların çatal yapması, bazende çatalın içe değil dışa bombeyli olması gibi benzer incelikler anlamları tamamen değiştir.

Aile putlarındaki haç işaretleri kanat yapısı her zaman dışa bombeyli şekilde olur, tek mezara hitaben yapılan haç işaretleri ise içe doğru betimlendiği gibi tam olarak bölgeyi koruma amaçlı yapıldığı zamanda çoktur. bu anlattığım haçlar daire içine alınmış türlerdendir. daire içine alınmış haçların tılsımı güçlü olur.



Haç daire içene alınmadan her kanadı eşit ve kanatları dışa bombeyli ise bu yakınlarda tek mezar der. yani yukarıda aile mezarı dediğimin aynısıdır ama sadece daire içine alınmamış sade olmasıdır.

Kayalara dikey yapılan ve alt kanadı uzun olan haç işaretleri ise yazmakla bitmeyecek kadar anlam taşır, bunların emaresi arkada, önde, sağda ve solda her tarafta olabilir. ilk bakılacak nokta tam karşısıdır. 2. bakılacak nokta ise yere paralel duran kanatların uzun yada kısa olanı varmı ona bakmaktır, biç bir ip ucu alamaz iseniz tam arkasına bakabilirsiniz. yalnız burada şu incelik vardır. emaresi arkasında olan haç işaretinin yüzü güneye bakıyor olması gerekir. yüzü güneye bakmayan haç işaretlerinde emare arkada olmaz. buda inanışla alakalı durum, tehlike en çok güney tarafından gelir, güneşin öğle saatlerinde olduğu noktaya dikkat edin.

bir haçın yüzü öğle saatlerinde güneşe bakar şekilde betimlenmiş ise burada haçın arkasına bakılır.

eğer bir haçın yüzü kuzeye bakıyorsa bu haçın arkasına hiç bakmayın olmaz. tehlike güneyde haçın yüzü kuzeye bakar şekilde olması demek haçın göremediği nokta demektir. mantık yürütürseniz ne demek istediğimi anlarsınız. demek'ki yüzü kuzeye bakan haçların emaresi her daim karşıda olur. güneye bakanların ise 4 tarafına bakabilirsiniz. tabi bu son paragrafta anlattıklarım için geçerlidir.

Papaz İşareti


Papaz varsa papaz mahseniz vardır, bu kilise mahseni olabilir çevrede haç işareti arabmalıdır. Örnek papazın boynundaki madalya ve baktığı ya da işaret ettiği yön önemlidir. İtinalı bir çalışma yapılmalıdır.

Adam resminin başı etrafında daire varsa, haç varsa Hıristiyan azizi resmidir. Kilise resmidir. Gömü ifade etmez. Hristiyanlık dönemi tarihi eserlerde çokça vardır. Lütfen tahrip etmeyiniz. Bazende baktığı yön hedef saptırma amaçlıdır.

Ok İşareti:


Ok işareti yön verir gidilmesi gereken istikameti gösterir. en sık rastlanan tam karşıdaki kayalıkta oda mezar vardır, bununla bitmeyen ok işareti çok iyi incelenip ayrıntıları gözden kaçırmamak gereklidir. çok nadirde olsa sahte yapılmış oklar vardır sizi gerçek maldan uzaklaştırmak için tersi istikamete yön veren ok tecrübelerimiz oldu, bunun için sade ok değil bunun yanında haç, balık, nal ve benzer işaretler olmalıdır mezarlara resmedilen oklar tersi istikameti vermez ama yüklü miktarda altın varsa ok şaşırtmak için kullanıldığını gördük.



1- Okun kanatları ölçülür kısa olanı uzun olanından çıkarılıp fark kadar uzun kanadın baktığı yöne doğru adımlayın son adımda araştırmalar yapılır.bu ölçü 1 cm si 1 adım olarak hesaplanmalıdır.

2- Okun sol kanat ölçülür bir cm bir adım olarak değerlendirilir açık kanadın bulunduğu yöne doğru araştırma yapılır.

3- Okun sağ kanat ölçülür bir cm bir adım olarak değerlendirilir açık kanadın bulunduğu yönde araştırma yapılır.

4- Okun kanatları eşitse 70 adım geriye doğru gidilir ve ilgili alan içinde araştırma yapılır.

5- ok işaretinin boyu ölçülür 1 cm si 1 adım olarak hesaplanır varılan nokta son noktadır.

Başka Yorum: Ok işareti ekseriyet kullanıldığı yerler ormanda yol- büyük mezar – ibadethane-büyük anıt mezarlarını işaret etmektedir. bu işaretleri çok iyi algılayarak çözmek lazım sade düz ok 17 adım mesafe verir.17 adım sonra 2. bir işaret ölçüm vere bilir.

Diğer yorum: Eşkıya işaretidir 1 ok varsa 2. ve 3. ok işaretini bulursun her ok bir öncekinden daha küçüktür bu saf altın işaretidir oklar genelde dere yatağına doğru inerek birbirini takip eder. Son ok kaynak suyunu gösteriyorsa meblağ suyun arkasındadır. bu okların hepsi oyma olarak yapılmıştır.

Çözülmüş Ok İşaretleri:

1- Ok işaretinin baktığı yönde sayılı kayalar vardır oradaki kayaların birinin altında tünel girişi bulunur, bu tünelin içi parça taşlarla kapatılmıştır tünel çok uzak olmayıp taş kapıya gelirsin kapı üzerinde bir ok daha olup bu ok meblağa nişanlıdır. meblağ toplamı 2 deve yüküdür.


2- Mağara içinde ok varsa okun olduğu yer mahzen girişinin habercisidir. Okun önünde birde nal işareti görürsün, buranın girişi çok dar olup önce bir omuzunu sokar şekilde yan girersin mahzene indikten sonra içeri kül yığınıyla doludur dikkat bu mahzen lanetli olup 3 yerde parası vardır.

3- Ok yay ile beraberse zirve tepeye çıkacaksın burada bir yalak taşına benzer taş vardır, bu taşın akıntı tarafı oka bakar okta bu taşa bakar şekildedir, dikkat edin burada ulu bir ağaç vardır bu ağaç ceviz, meşe, ahlat yada çınardır nişan yeriniz burasıdır dikkat edin burada çok büyük servet vardır.

Ok Define İşareti ve Anlamları Devamı

Okların baktığı yerde çökme yada yığma olur bu bazen tepedir bazende çakıl yığını işte burası mezardır yükü iyidir.

Diğer çözüm; Ok ve yay varsa bu tepedeki taşta birde tabanca işareti vardır.Bunun ilerisinde tatlı bir yokuş vardır. Bu yokuşta yedi adet taş dikilidir. Yokuşun üzerinde dama taşı vardır. Dama taşının 200 uçurum tarafında 2 mezar vardır. yokuşun bitim noktasında bir ok, bir nal , balık oka ok nala bakar vaziyettedir. Bu işaretler dama taşının ve mezarların işaretidir. yüklü miktarda hazine buradadır. bu işaret eşkiya işaretidir.

Diğer ok anlamı; ok dereyi gösteriyorsa dereye in 2. oku bulacaksın buda 3. oku gösterir, genelde yön kuzeydir son oku bulduğunda bir yanın ovaya bir yanın dağa bakar vaziyettedir son ok direk parayı verir, para çok derin olmayıp som altındır.

Eşkiya belgeleri ok işareti

1- Kara dağda dağın içine bir kemerli tünel açıp çarşıya girdik ve o çarşıda 5 ay konakladık. Sayılı sandık ve yüklerimizi oraya koyarak kapattık. Tünelin yoluna taş kapılar yaparak çıktık. Kapı üzerini ok ve oymalarla nişanladık.

2- Mağara önünde yada içinde nal varsa nalın ortasında bir istavroz olmalı. Dikkat bu mağaranın iki yerde para vardır. Mağaranın içinde sağ tarafında çıkılacak bir mahzen yolu var. Mahzenin içinde 3 yığın halinde parası vardır. Sağ tarafında bir ok var okun olduğu yer mahzen girişini gösterir. Okun önünde bir yürek resmi var, buraya bir delikten girilir. Girerken yürek resminden tehlike olduğunu anlarsın. Delikten geçerken ilk evvela sırt üstü olup bacaklarını sarkıtırsın deliğe, Buraya öyle girilir. Mahzene indikten sonra yol ikiye ayrılır. Sağ yoldan ileriye bir meydanlığa çıkacağız ve meydanın ortasında çevrili koyun ağılı gibi sarılmış taşlar göreceğiz. Meydanlığın ortasında bir çeşme holluk taşı diye yapılmış ve içine 28 hanedan toplanan parayı bu taşın içine konulmuştur. Bu bir teknedir. Bir boş kazanı yarmışlar holluğun üzerine örtmüşlerdir.

3- Kara Tepe; Kara tepenin doğusunda büyük bir mezarlık çok tarihidir. Kara tepenin üzerinde bir yatır mevcuttur. Bu yatır kuyudur. Bu kuyudan Bizanslardan kalma odalara girilir. Çok tarihi varlık mevcuttur. Tepenin batı kuzeyinde bir taş yığınının altında kapalı bir sofranın altında bir mahzen dolusu kıymetli varlık vardır. Kara Tepenin üzerinde bir kayada 21 lokma zincir , bunun yanında kapalı bir mağaranın sağ tarafında kuru duvarın ortasından kapısı açılan büyük mahzene girilir. Burada 70 ton altın mevcuttur. Kara tepedeki işlerimizi bitirdikten sonra vezir tepeye vardık.Tam zirvede etrafı kaldırım taş döşeli 22 adım boyunda bir vezir mezarı yaptık. 13 metre derinlikte büyük mahzen vardır. Bu Tepede 4 köşe bir taşta çıplak sol ayak resminin altına bir kazan altın yerleştirilmiştir. Burada kayada yay ok resmi vardır. Tepede bir taşın üzerinde bir tabanca resminin altında bir kazan altın koyduk.

Ok İşareti Nerelerde Saklanır

1- Ok işaretinin en sık saklandığı işaret V işaretidir, normalde v sandığınız işaret bazen okun mızrağı olarak betimlenmiştir görüntü v olduğu için bazı defineciler v işareti yorumları yada çözümleri ile yaklaşmaktadır. bu v yi mızrak olarak-ta düşünmeli ona göre çözümler üretilmelidir.

2- Y işareti yine ok işaretinin saklandığı bir diğer işarettir. bunların hepsi şaşırtmaca doludur, y işareti içinde V de saklanır, okun mızrağı-da saklanır, bunu bilmek ve her 2 yoluda denemekte fayda vardır.

3- Bazı oklar ise ön yada arkayı vermez arka çaprazı vermektedir dikkat edin mızrak normal değildir bir kanat biraz daha kayık durur işte bu kayma size yön vermektedir bunların bir çoğu arka çapraza gider yani ne sağ nede tam arka her ikisinin ortası bizim yönümüzdür.

4- Kuş kanadı ve tavuk kanadındaki oklar, aynı şekilde yılan dilindeki ok hepsi görünmezdir ama bize definenin yerini verir, ana işaretler sizi yanıltmasın işaretlerin içinde saklanmış işaretler vardır bunlara dikkat edin; burada sunuda belirtelim saklanma özelliğine sahip en kapsamlı işaretimiz v işaretidir bu işaret her yerde saklanır.

5- Ok işaretini bulunca hemen sevinmeyin okların çoğu definenin yerini vermez yazi son nokta işareti değildir çok zaman 2. işareti bulmanızı anlatır bazen direk defineyide verebilir özellikle karşıda yığma yada öbek varsa okta burayı gösteriyorsa yeri buldunuz demektir.

6- Bazı oklar gösterdiği yeri değil tam arkasını verir gitmeniz gereken mesafe kadar öne değil arkaya gider malın üzerine çıkarsınız.

Oklar dört çeşitte görülebilir. Ancak Türk Boyları da bu okları damga şeklinde kullanmışlardır. Okların define olup olmadığına dair bölgenin tarihinin iyi bilinmesi gerekir. Ok savaş silahı ve yön belirtme işaretidir. Türklere ait değilse kesin definedir.

Ok kısa ise ok yönünde yakın bölgeler, ok uzunsa ok yönünde uzak bölgeler araştırılır. Bazen de yardımcı işaret olarak kullanılmış olup, bazende yanıltmak için kullanılmıştır. Anca genel anlamda yön ve uzaklık bildirdiklerini söylersek yerinde olur.

Başka Bir Yorum :

Ok yönüne veya aksi yönde 20 adım atılmalıdır. (Yaklaşık 12 mt. 40 cm.)

Okun kanatları ölçülür. Kısa olanı uzun olanında çıkartıp, fark kadar uzun kanadın baktığı yöne doğru adımlanır. Son adımda araştırma yapılır.

Sol kanat ölçülür. Bir cm bir adım olarak değerlendir. Açık kanadın bulunduğu yönde araştırma yapılır.

Sağ kanat ölçülür. Bir cm bir adım olarak değerlendir. Açık kanadın bulunduğu yönde araştırma yapılır.

Kanatları Eşitse 70 adım geriye doğru gidilir ve ilgili alan içinde araştırma yapılır.

Çakıl yığınları


Mucur taşlar öbeklenmiş ize bu diğerlerinden çok daha değerlidir altından lahit çıkması muhtemeldir. orta boy taşlardan yapılmış öbekler biraz daha değersiz oluyor genelde oda mezara işarettir değersiz derken aslında değerlidir ama mucur taşlara nazaran değersiz dedik yoksa sağlam mezarı olur. Daha büyük taşlardan yapılmış öbekler ise sıralamada 3. sırayı alır buda büyük ihtimal oda mezarıdır. çakıl yığınlarının kaya mezarla alakası yoktur çakılda lahit aranır çoğu kez bayan mezarı bulunur. özellikle ok atan kadın varsa karşıda çakıl yığını vardır işte burada muhteşem bir lahit sizi bekliyor.

Diğer Görüş: Definecilerin en sık karşılaşacağı yığma arasında bulunan çakıl yığınlarının altı mezardır. bu yığmalar haddinden fazla büyükse bu Roma dönemine ait taş yığma tümülüsde olabilir. küçük boyuttaki yığmalar bazen karşımıza 3 tane olarak çıkar, burada dikkat etmeniz gereken yığmaları büyük olanı yada küçük olanı mezardır. diğer yığmaları sizi şaşırtmak için yapılmıştır.

Yine çakıl yığmalar işaretlere yakın yerlerde olur, bu çoğunlukla orta ve büyük boyuttaki oyma işaretleri için geçerlidir. işareti ölçmeye biçmeye gerek kalmadan çevrenize baktığınızda yığma kendini gösterir, bu yığmalar daha çok ova şeklindeki düz dağlarda olur, mezarları çoğunlukla 2 – 4 metre derinliğinde olur, altında oda olma ihtimali oldukça yüksektir.

Diğer Tecrübe: Çakıl yığınları ve taş öbekleri aynı mantığı içermektedir, her ikiside malın habercisidir, genelde oda mezar olan bu çakıllar bazen derinlik olarak 2-2,5 metrelere kadar inmektedir. bunların girişi olmaz ineceksin kapağı kaldıracaksın malı alacaksın, dehliz falan aramayın ne varsa altındadır.

Mağara mahzen


Çevrede mağara olduğunu bildiren define işaretleri: Kayada bulduğunuz C – D ya da U şekilleri yakınlarda mağara olduğunun habercisidir. U harfinin ağzı açık tarafı yukarıya bakar vaziyette ise bu açık mağara anlamına gelir, U harfi ters açık ağzı aşağı bakar vaziyette ise buda kapalı mağara demektedir. işaretleri bulduğunuz bölgede öncelikle yüzey araştırması yapılmalıdır. Eğer çevrede açık mağara varsa bu mağaranın neye hizmet ettiğini mutlaka araştırın, eski ev, kilise, şabel ve benzer amaçlara hizmet etmiş bir çok mağara bulunmaktadır. 


Mağaraların içerisinde ilerleyen bölümlerde özellikle narteks bölümü dediğimiz bölümler olur, burada defin işlemleri yapılmış olabilir bu bölmeler mutlaka kontrol edilmelidir, ayrıca yan duvarlarda kapak yada bize ne yapacağımızı anlatan işaretler vardır bunlara’da bakılır.. Mağara içindeki işaretlerin yanında bir de yuvarlak varsa, o dolunay anlamına gelir, Buda mağaranın içi dolu olduğunu anlatır. Dört köşe bir oyuk, boş bir oda anlamına gelir. Ama onun yanında mutlaka dolu bir oda daha vardır ve onun bulunması gerekir.

Mağaranın içine girildiğinde karanlıksa aydınlatılmalı ve tavan veya duvarlardan özenle kesilmiş taş olup olmadığı incelenmelidir. Kesme yolu ile taş çıkarılmışsa bu mağarada bir şeylerin olabileceğine işaret eder. Ancak bunun tuzak veya aldatmaca olup olmadığını iyi öğrenmek incelemek gerekir. Taş çıkarılmış mağaranın dolu olma olasılığı çok yüksektir. Ancak tehlike oranının da çok yüksek olduğu unutulmamalıdır. taş çıkarıldığında olası tuzakların devreye girme ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. Acemice davranarak iz, işaret ve semboller yok edilmemelidir. 

Yer altında ulaşılması güç olan mağaralara girildiğinde ilk dikkat edilmesi gereken mağaranın zehirli gazla dolu olup olmadığıdır. Mağara tavanında yarasa yuvaları varsa veya mağarada canlı hayvan yaşadığına dair izler varsa mağarada gaz olayı yoktur. Genelde zehirlenmeler çok yavaş gerçekleşir. Canlı hayvan yaşamamışsa mutlaka gaz maskesi ile girilmelidir. Genelde defineciler bu gazla yavaş yavaş zehirlendiği için hiçbir şey anlamadan ölürler. Gaz olasılığı yüksek mağaraları havalandırarak ve gaz maskesi ile girilmelidir.Taş veya üzerine çizilmiş büyük yarım ‘O’ harfi şeklinde veya biraz daha oval çizgi çok yakın bölgede bir mağara olduğunu işaret eder. Ancak bu mağaranın figürlerin çizildiği dönemde hiçbir giriş ve çıkışın olmadığını ifade eder. Bu tür mağaralara ilk giriş mutlaka tuzaklı dır, gazlıdır ve çok tehlikelidir.

Mitolojide toprak ananın rahmi olarak bilinen mağaralar definecilikte önemli bir yer tutar. Banka, kasa, sandık, saklama yeri görevi gören mağaralar çok sık kullanılmıştır. bazı ölülerin mağaralara gömüldüklerini de biliyoruz. Bundan dolayı mağaralarda gördüğümüz her işareti veya sembolü define diye algılamak yanlış olur.

-Mağaranın üst kısmı 1-3 metre kadar kalın ise define tabanda değil tavanda saklanmış olabilir. Gömü sayısı birden fazla olabilir. İçten veya dıştan oyulduktan sonra saklantı yerleştirilip horasan ile sıvanmıştır. Genelde mağara girişinin sol yanında ve 10-30 cm. toprağın altında bir işaret olmalıdır.

-Mağaralar bazen darphane bazen de maden ocağı olarak kullanılmıştır. Bu durumda yakınlarda antik kent olabilir. İçinde oturan insanların daima gözetleme yapmaları için mağaranın tam karşısı da dikkate değerdir. Mağara veya mahzen işareti mağaranın veya mahzenin hep batısında durur. Yani mağara işaret batıda mağara doğudadır.
Daha yeni Daha eski