Yuvarlak ve kare oymalar mezar işaretidir, aslı sunu çanağıdır, sunak taşıdır, taşın başında ayinler düzenlenir mezarlar kutsanız. ölülere sunum yapılır.
Olası İhtimaller
1- Yuvarlak oymaya su doldurulur nereden taşar toprağa düşerse yön o taraftır. Bunu neden yaparız çünkü eski insanlar bu oymalara şifalı su doldurup ölüye sunum yaparlardı, bu su dolup taştığında mezara akar şekilde kayaya akıntı verilirdi, dikkat ederseniz bazı oymalara bağlı kanal vardır şifalı su kanaldan akar tabi bizde kanalı takip ederiz.
2- Yuvarlak oyma yanında 2. küçük yuvarlak varsa yön küçük olan taraftır büyüğün arkasına geçilip küçüğe doğru bakılır.
3- Oyma sayısı kanal üzerinde 2 ve daha fazlaysa buna çoklu oyma’da diyebiliriz bu durumda ayrı duran oyma yön verir birde kaya bitimine en yakın oyma iyidir. yani ana kayanın en kenarında kalan oyma tarafını mutlaka dikkate alın.
4- Büyük oyma yanında kaç adet küçük oyma varsa küçük sayısı kadar mezar der, çok fazla uzak olmamak kaydıyla yakın çevre araştırılabilir. Bu bazen medeniyet kültür ve geleneklerine göre değişiklik gösterebilir.
5- Oyma işareti aslında yuvarlak değildir içine el 3 parmağınızı sokup yanları sıvazlarsanız bunun gerçekten yuvarlak olmadığını anlar, bir tarafa doğru bombey yapar şekilde tasarlandığını fark edersiniz. bu tür tasarımlarda yan bombeyler her zaman iyidir bize yön vermektedir. yani çemberin ne tarafı çıkıntılı duruyorsa o tarafa gidilir.
6- Yuvarlak içerisinde; yan duvar diye tabir ettiğimiz alanda küçük oyma varsa bu küçüğün baktığı tarafa gidilir, bu yan duvardaki küçük oymayı görmeniz için karşısına geçmeniz gereklidir bu durumda mezar arkanızda kalır. yada mezarın üzerine çıkmış durumda yandaki deliği görüyor olabiliriz.
7- Yuvarlak oymalar kayada dikey şekilde yapılmış ise bu göz olarak algılanabilir; baktığı yere bakarak mezar yeri tespit edilebilir, bu bazen devam etmeniz gerektiğini’de anlatabilir önde patika yol varsa devam edin ileride yol üzerinde mezar der. bu genelde insan boyundan yüksek dik kayalar için geçerlidir önde düz toprak yürüme alanı varsa bu teori işleme alınmalıdır.
8- Ana kayaya yapılmış tek büyük oymalar 1 olanı anlatabilir, çevrede 1 olan ne varsa dikkate alın, tek ağaç, tek tepe, tek dikili taş örnektir tek olana gidin çevresini kontrol edin. bu en çok güneşin hem doğarken hem batarken vurduğu tepeleri gösterir, buradaki mezar genelde farklı özelliklere sahip kişilere (soylu kişilere) yapılır. bu tür mezarlar çok derindir, 14 kişi 14 gün çalışmayınca sonuç alamaz.
9- Kayada bolca yuvarlak görürseniz burasının mezarlık alanı (nekropol) olduğunu anlarız, çok fazla uzak olmamak kaydıyla bölge karantinaya alınmalıdır. çevre kayaları inceler yine oyma olanlar varsa alanın mezar bölgesi olduğu kesinlik kazanmış olur.
10- Yuvarlak oymaya bağlı kanal varsa bu kesin yön vermektedir, kanal istikametine gidilerek mezara ulaşılabilir, bu bazen kayanın bittiği nokta, bazende kanal ölçülüp 1.cm si 1 adım (70 cm) gidilerek mezar yerine gelinir. bu örneği alttaki 2. resimde görebilirsiniz.
11- Yuvarlak oymanın bulunduğu kaya tıraşlanmış ise kayanın tıraşlanmış olan yüzeyi elle sıvazlanmalıdır, gözle anlayamayacağımız şekilde engemeler verilerek şifrelenmiş olabilir, kayanın yüzeyi elle okşanırken nerede çukurluk var o tarafa gidilir, biz buna saklanmış şifreler deriz.
12- Yuvarlak oyma tam simetrik olarak yapılmış derinliği enine göre fazla ise bu kuyu işaretidir yakınlarda kuyu olduğunu söyler; bu işaret önünde eski yaya yolu olur, yuvarlak yol üzerindedir devam ettiğinizde kuyuya varacağınızı söyler.
13- Bir kayada çoklu oyma varsa bu bazen haritadır, mezarların zemine nasıl dizildiğinin haritasıdır, oymaların duruşu mezarların dizilişini vermektedir, bazı arkeolojik kazılarda tecrübesi edinilmiş oyma şeklidir. bu her zaman aynı olmayıp bazen bu bölgenin mezarlık alanı olduğunu anlatabilir.
14- Oyma derinliği mezar derinliğini verir her zaman olmasa’da örnek verelim; oyma 4 cm ise bu mezarın 2,8 metre derinliğinde olduğunu söyler. 5 cm ise mezarın 3 buçuk metrede olduğunu söyler. bu genelde hafif tepesi yığma’da görülmüş tecrübe edinilmiş sistemdir.
15- Bazı oymalar birbirini takip eder şekilde tasarlanmıştır, 1. 2. ve 3. yuvarlak olarak birbirini takip ederek son oymaya varılır, son oyma’da mezarın olduğu yeri vermektedir. bu en çok hakim tepeden aşağı tepeye sallanma aşamasında karşılaşılan sistemdir. üst tepede büyük oyma, aşağı yamaçta 2. oyma biraz daha aşağı düze inmeden su altında kalmayacak şekilde hafif yukarı alanda 3. oyma ve mezarı bulunabilir. bu oymaların her biri akıntı verir vaziyettedir.
16- Yuvarlak oymalar modeline göre çözüm farklılığı gösterebilir, büyük,orta, küçük, murç şeklinde bir çok modelleri vardır, her yuvarlakta aynı mantık yürütülmeye bilir büyük modeller uzak mesafeden bahsettiği görülürken küçük modeller yakın mesafeyi vermektedir. Murç şeklinde tasarlanmış çoklu oymalar aile mezarı yada mezarlık alanı olduğunu anlatabilir. Bu tür aile mezarı olan yerler genelde tılsımlı olur, Yuvarlak oyma yanında karışık kanal, istavroz, yılan, balık ve haç varsa buranın tılsımlı olduğunu anlamış oluruz. Şu gerçektir her yuvarlak oyma işaretinde olmasa’da bazılarında tılsım vardır. her oymanın mezarı benzer şekilde tasarım içermez, bazıları oda bazıları, kaya, bazıları normal toprağa defin edilerek gömülmüştür. her mezar olmasa’da bazı mezarlar boşluk tespit eden dedektörler ile bulunabilir.
Kayadaki Oymaları Araştırdık
Oyma işaretleri, sunu çanağı bir başka deyişle kutsama suyunun döküldüğü taş. Tam adı ise sunak taşıdır.
Evet bu kadar çok. defineci literatüründe oyma işareti diye geçer bizde oyma diyerek söze başlayalım.
Bunların yapılmasındaki amaç ölüye sunum yapmak içindir. yiyecek içecek şifalı su vs. Bir kayada birden fazla oyma varsa mıhtemelen oyma sayuısı kadar mezar vardır, eğer çok fazla 10-20 civarlarındaysa burası mezarlık alanıdır. tek oyma çift oyma ve 3 oyma mezar sayılarıda oyma sayısı kadardır çovaldıkça iş değişir.
Bazı arkeolojik kazılarda mezarların dizilişi ele alındığında tıpkı kayadaki oyma dizilişi ile aynı olduğunu gördük. 1 mezar 1 oyma, diğer mezar ilk mezarın diyelimki 5 metre sağına yapılmış, bu mezarın oymasıda ilk yapılan oymanın 5 cm sağına yapılmış. bu şekilde mezarların dizilişi ile kayadaki oymaların dizilişi aynı oluyor. tabi hepsi değil bazılarında böyle çıktı.
Oymalarla ilgili çok yazdım belki 10 tane bitirme ödevi benzeri makalem vardır. burada yüzeysel olarak yazmak gerekirse büyük oymanın mezarıda büyük olur. bazı oymaların derinlikleri mezar derinliklerini verebilir. bunada hepsi diyeneyiz bazıları için geçerlidir. derinlik olarak 1 cm 70 cm hesaplanmalı. mesela oyma derinliği 10 cm ise bu mezarın derinliği 7 metredir. tabi adam arşını kullandıysa. dirsek ölçü birimini kullandıysa 4,5 metre çıkar. burada ne anlarız bu ölçüşler aslında hep vardır ama bilen yok. mesela ayakta çok kullanılmış oda 33 cm. kulaç dersen tam aklımda değil tahmini 110 cm olması lazım. burada ne yapacağız tüm ölçüleri dikate alacağız. bunu gömenin hangisini kullandığını nereden bileceğiz adamın keyfi hareketi olabilir. bize düşen hepsini dikkate almaktır.
Tabure
Bu konuya geçmişten farklı yeni bilgiler eklemek istedim. bakın en aşağıdaki resme işte bu resimdeki taburedir. mezarlık alanlarında çok olur. çoğu böyle güzel tıraşlanmış değildir. Mezarlıkta bunların olmasındaki neden defin işlemi sırasında kadınların ayakta durması yasak olduğu için bu taburelerde otururdu. tabure yoksa yere çömelir. kısacası define yapılırken yada ziyarete gelindiğinde ayin yapılırken kadınlar ayakta olmaz mutlaka oturur. tabi bunların hepsi ritüel yani gelenekle alakalı.
bu tabureler bazen tıraşlanmamış kayaların yan yana dizilmesiyle olur. her tabure resimdeki gibi olmayabilir. mezarlık alanına girdiğinizde ne yapacağınızı daha iyi anlamanız için ayin yerlerini sunak yerlerini kadınların durduğu yerleri bunları kabaca kafanızda tasarlarsanız ne yapacağınızı daha iyi bilirsiniz.
Diğer görüş: Oymaların bazıları yüzdür yani insan yüzüdür. Yada 2 oyma yan yana ise bu gözdür. 2 oymada baktığı yere bakarsın bu biraz mesafelidir. Yakın görüş mesafesi hatta bunu ben değil yabancı bi araştırmacı yayınlamıştı. bizde dikkate aldık bazı 2 oymalarda aynen adamın dediği gibi göz olduğunu fark ettik mezarda 50-100 metre uzaklıkta çıkmıştı. şöyleki buradan bakarsan mezarı kesin görürsün mezar görüş mesafesindedir.
Coğrafi Keşif;
Oyma işaretini buldunuz ve bildiğiniz tüm yöntemleri uygulayıp sonuç alamadıysanız, çevreye iyi bakın coğrafi yapının neresine mezar yapılır bunu anlamalısınız, sel ve su altında kalacak alanlar değil hafif yüksek olan belirgin tepeler dağın bitiş yaptığı çıkıntılar, (burun) yaşlı ağaç çevreleri özellikle yağmur yağdığında suyun yol bulup aktığı alan değil suyu hemen yanlara salacak özelliğe sahip yerlere mezar yapılır. coğrafi keşif mantığı define yeri tespitinde önemli rol üstlenir, dediğimiz gibi coğrafi keşfi iyi yapan kimseler hiç işaret görmeden bile define ve mezar yerleri tespit edebilir.
Bilmeniz Gerekenler; Defineciliğe ilginiz varsa yaptığınız çalışmadan sonuç alabilirsiniz, ilginiz yokta zengin olmak için definecilik yapıyorsanız işaretleri çözmeniz zor olur, mesela definecilik yapan fakat gerek ölü gömme geleneği, yaşam şekilleri, ölçü birimleri, uzunluk ölçüsü vs. hiç bilgisi olmayan arkadaşların define peşinde koştuğunu görmekteyiz, işaret çözmeye başlamadan önce ben bu işte yetenekli miyim, beklentim nedir diye kendinize sormalısınız, oysaki definecilik ayrı bir yetenek gerektirir, buna paralel olarak arazi ve masa başından uygulamalı eğitim programlarıyla kendisini geliştirmelidir, bu şekilde devam ederse gömü yeri tespit edebilir aksi durumda vasat defineciler kategorisinde kalır, ömrü hikayeler dinlemek, anlatmak ve boşa kürek sallamakla geçer… Başka konuda görüşmek ümidiyle esen kalın. Kaynak MendereS izinsiz kopyalamaz başka yerde yayınlanamaz.
Bilmeniz Gerekenler; Defineciliğe ilginiz varsa yaptığınız çalışmadan sonuç alabilirsiniz, ilginiz yokta zengin olmak için definecilik yapıyorsanız işaretleri çözmeniz zor olur, mesela definecilik yapan fakat gerek ölü gömme geleneği, yaşam şekilleri, ölçü birimleri, uzunluk ölçüsü vs. hiç bilgisi olmayan arkadaşların define peşinde koştuğunu görmekteyiz, işaret çözmeye başlamadan önce ben bu işte yetenekli miyim, beklentim nedir diye kendinize sormalısınız, oysaki definecilik ayrı bir yetenek gerektirir, buna paralel olarak arazi ve masa başından uygulamalı eğitim programlarıyla kendisini geliştirmelidir, bu şekilde devam ederse gömü yeri tespit edebilir aksi durumda vasat defineciler kategorisinde kalır, ömrü hikayeler dinlemek, anlatmak ve boşa kürek sallamakla geçer… Başka konuda görüşmek ümidiyle esen kalın. Kaynak MendereS izinsiz kopyalamaz başka yerde yayınlanamaz.
Kare oyma anlamı
Konu başlığında belirtilen 3 işarete biz anlamdaş işaretler deriz, Bu oymaların tamamı oda işaretidir, yuvarlak kadar yaygın olmasa’da sıkça rastlarız; genelde oda içinde mezar anlamına gelir, ölçülerine göre mezarın yapısı azda olsa kendini ele verir, derinliği ortalama 3. cm olan karenin mezarı 2 metre civarlarındadır, oyma derinlik kaç cm ise 7 ile çarparak mezar derinliğini anlamış oluruz. bu ölçülerle odanın taban seviyesine gelir şekilde olur, içerideki odanın’da boşluk seviyesini hesap ederseniz bu mezar 1,5 metrede bulunabilir. dediğimiz gibi derinlik ölçüleri odanın tabanına denk gelir şekilde hesaplanmıştır odanın tavan tavan arası hesaplanıp çıkan rakamdan düşürülmelidir.
Kare oymalarda aslında birer yuvarlaktır, işaretlerin gelişmesiyle ortaya çıkmış sunu çanağı türü, antik çağda ölen her kişiye yuvarlak oyma yapılırdı, zamanla statü farkı baş gösterince oymaların’da farklı olması gerektiği düşünüldü, liderlik vasfına sahip kişilerin oymaları yuvarlak değilde köşeler verilerek kare, dikdörtgen ve üçgen şeklinde tasarlanmaya başlandı, mezarları’da direk toprağa değil zemin altına odalar yapılarak ölen kimsenin diğerler insanlardan farlı olduğu belirlendi.
Mezar kare oymanın neresinde olur;
Orta büyüklükteki kare ve dikdörtgen oymaların mezarları işaretin yapıldığı kayadan en fazla 7 – 15 metre uzak olmaktadır, işaretin yapıldığı kaya incelenmeli ilk etapta gözle az görülür ince kanal aranmalıdır, bu kanal bize yön verir, kanal yoksa kaya yüzeyi ne durumda yontma var’mı bakmamız gerekir, eğer yontma varsa bu düz gibi görünür ama düz değildir, farkın nerede olduğunu kayayı okşayarak anlayabiliriz. neredeyse bütün kiliselerde dikdörtgen oyma bulabiliriz bu oymalar papaz mahseni, kilise eşyalarının koyulduğu odanın olduğunu anlatmaktadır. kare yanında yuvarlak varsa bu bize birden çok oda olduğunu anlatır, yine kare içinde yuvarlak varsa bu odaların içeriden geçiş şeklinde tasarlandığını anlatır, kare sayısı kaç adet ise o kadar sayı mezar vermektedir, kare olan kayanın ön tarafında düz toprak zemin varsa boşluk testi yapılmalıdır, kare yanında kaya mezar yapılmaya müsait kayalar varsa onlara’da boşluk tespiti yapılmalıdır.
Kareler ayrıca kaya mezarı’da vermektedir, kaya oyularak oda yapıldığına göre buna’da kare yada dikdörtgen işareti yapılabilir, bunun örnekleri mevcuttur. sergen kayalık dediğimiz dik ana kayalara yapılan kare oymaların mezarları, zemine yatay olanlardan farklı olup uzak mesafeler verebilmektedir. direk karşı dağı veren kare oymaların olduğunu’da gördük. dikdörtgen oymaların orta küçük boyutta olanları bayan mezarına işarettir, bu genelde yatay kayalara resmedilir yanında ince kanal bulmak mümkündür mezar bulunduğu tepede olur dere doğu taraftadır. bu tip bayan mezarlarının olduğu yerde derenin karşısında erkek mezarları mevcuttur bunlar roma mezarlarıdır.
Kare dikdörtgen arasındaki bir farkta kare çoğunluk oda, dikdörtgen kaya mezar şeklinde karşımıza çıkar. dükdörtgenlerin kaya mezar olma ihtimali çok yüksektir.
Üçgen Define İşareti
Üçgen işareti diğerlerine nazaran biraz daha kıymetlidir, odası daha göz alıcı olur, karelerden farkı zemin altı değil ayakta girilebilen mağara türü oda şeklinde görülür. kesin girişi vardır, girişsiz olmaz. üçgenlerin uzun tarafına bakın, ayrıca üçgenin uzun tarafı yukarı yada aşağı şeklinde değişiklik göstermiş ise bu bayan yada erkek olduğunu anlatır, buda aklınızda olsun, özellikle şelale yakınlarında dik kayada olan üçgenlerde görülür, buda şelale içinde giriş olduğunu anlatır aşağı sarkarsın şelale suyunun düştüğü yere iner oralarda giriş ararsın bu bazen şelale suyunun arka tarafında bile olur. Normal arazide denk geldiğiniz üçgenlerin yanındaki kanallara bakın, uzun tarafına bakın, yakında yığma var’mı bakın, ayrıca üçgen çatal ağzı’da verir, dere çatalı yol çatalı buralara gidin, tabi en çok bulunduğu yerlere yakındır bazen uzağı verir. üçgen yunan alfabesinin 4. harfidir adı delta’dır ona göre’de ip ucu arayın…
Unutmayın 1 üçgen kare ve dikdörtgenden daha değerlidir, üçgenden daha değerli olan tek kare papaz mahzeni için yapılan karedir bunlarında ölçüleri büyük olur yakınlarda kilise olur bunun dışında üçgen her zaman değerlidir. Bu tip anlamdaş işaretlerin odalarını bulmak çok kolaydır, işaretleri çözemez iseniz bile boşluk tespiti ile kolayca bulunabilir, boşluk nasıl bulunur bunu daha önceki makalelerimiz’de ayrıntılı şekillerde yazdık.
Yuvarlak Oymaların Çözüm Yolları Başka Bir Araştırma
Yuvarlak oymaların çoğu bölgede mezar yada mezarlar olduğunu anlatır. bazen kuyu bazende hedef teşkil etmek için kullanılmıştır. mezar amaçlı yapılmış yuvarlak oymaların çok farklı çözüm yolları vardır. oyma sayısı, büyük oyma ve yanındaki küçük oyma, oyma içinde oyma, oyma yanındaki çizgiler ve kanallar, oymanın büyüklüğü ve derinliği, aynı kayada bulunan oymalar arasındaki mesafe, oyma iç duvarında bulunan dikey oyma (murç), bunların hepsinin anlamı farklı olur.
Bir örnek verelim: yuvarlak oymalar yuvarlak gibi görünse-de aslında birçoğu yuvarlak değildir. çok azda olsa üçgen şeklindedir. bunu anlamamız için işarete bakmak yerine okşamanız yeterli, . baktığımızda yuvarlak görünen oymanın iç kısmına parmağımızı sürterek üçgen yaptığını anlarız.
Oyma sayısı: oyma sayısı 1’den fazla olan kayalarda öncelikle oyma sayısına ve oymanın yanında murç izi olup olmadığına bakarız. yada 1 sayısının karşılığı olarak çevrede tek olan ne varsa ona bakarız, tek ağaç, tek dikili taş, tek kuyu ve tek tepe gibi çevrede 1 olan ne varsa hedefimiz orasıdır.
2 oyma varsa küçük oyma tarafına bakılır, 3 oyma varsa V yapar açık ağız tarafına 7 – 9 metre mesafeye bakılır, 3 oyma derken o oymayı hem üçgen yapar çekilde hemde V yapar şekilde kafanızda tasarlayın çözüme böyle başlayın. 4 ve yukarı olan oyma sayısı bir tür sayma sistemine bağlıdır, burada farklı olan oyma ve doğu tarafı önemlidir. 6 yada 8 tane olan oymalar bölgede kasa olduğunu anlatabilir kayaların arasına kasa yapılabilecek yerler var’mı mutlaka dikkat etmeniz gerekir. Özellikle şu 6-7-8 olan biraz sıralı duran oymalar çok zaman mezarlık bölgesi der ama bazen bulunduğu kayanın altı yada yakındaki kayanın birinde kasa olduğunu söyler bunu iyi araştırın şu tek-tekçi dediğimiz dedektörler bu işarette iyi iş çıkarır çünkü kasa derin değildir bu makineler için ideal saklantıdır.
Oyma içinde oyma: oyma içinde oyma olan kayalar veya taşlar birbirine bağlı odalar olduğunu anlatır. bu işaret çoğunlukla bulunan 1. mezardaki yapı taşlarında görülür bize 2. bir oda olduğunu anlatır. Burada ne anladınız bir oyma var bu anaç oymadır birde bunun içinde küçük oyma var dikkatli bakmazsan fark edemezsin işte bu iç içe olan oymalar birden fazla oda anlamındadır.
Oyma yanındaki çizgiler: Oyma işareti yanında bulunan çizgiler yön ve mesafe konusunda önemli rol oynar, burada çizgilerin uzunluğu ve sayısı önemlidir. çizgiler karışık birbiri üzerinden geçer şekilde ise gömü mıstık inanışlara dayalı şekilde yapılmıştır, bölge tılsımlıdır. biz buna karışık kanallar deriz bir tür tılsım-lama işlemidir.
Oyma büyüklüğü: Oyma büyüklüğü mezarın statüsü ile doğrudan ilişkilidir, oyma derinliği mezar derinliğini verdiği zamanlar olur. örnek : oyma derinliği 5 cm. ise burada mezar derinliğinin 3.5 metre olduğunu anlayabiliriz, bu her oyma için geçerli olmayabilir. yani şöyle oyma derinliği 70 cm ile çarpılır bu kanallar içinde geçerlidir örnek kanal 10 cm ise verdiği yön 10×70= 7 metredir buda kendi içinde değişiklik gösterebilir gömen kişi arşın ölçü sistemini kullanmamış kulaç yada dirsek kullanmışsa oyma derinliği bu ölçü sistemleri ile çarpılır en çok kullanılan arşın olduğu için biz tüm işaretleri ilk önce arşın üzerinden hesaplar verdiğimiz örnekleri hep arşın üzerinden hesaplayarak yazarız.
Diğer Görüş: Bulunan sunak kıymetli birinin mezarı olduğu etrafın ve çevrenin yapısı da gayet güzel zengin yeri ise ve sunağın olduğu kaya zemin altına açılı derecede çakılı gibi duruyorsa burası çok iyidir. buradan en yüksek duran tepeye bakarak o tepede bir zengin mezarı bulmak mümkün olabilir.
Diğer görüş: Oymalı kayanın sağ tarafında geniş oyuklar varsa dereyi temsil eder. mezarların olduğu alan yüksek bir yerde, iki mezar soylu birilerine ait olduğunu belirtir. en kötü mezardan cep harçlığı çıkar. alanı iyi gözlemle. mutlaka kendini az çok belli edecektir.
Diğer Görüş: Aynı işaretlerden bende de var dı ben bunu çözdüm çözümü budur diyerek yorum yapmıyorum daha önceki deneyimlerimden olabilme ihtimalleri doğrultusunda işaretleri çözmeye çalışıyorum. Tüm alanı tanımak tüm işaretleri bilmek lazım. ortaya harita çıkarmak lazım. vele ki bu bir harita o zaman adım hesabı arazideki oluşumlar tepedir kuyudur kayalıktır yığmadır yaşlı ağaçtır çeşmedir vs kayaya çizilmiştir. bir adımı 80 cm yada 100 cm kabul edersek kayanın üzerindeki iki yuvarlak oyuk arası da 100 cm geliyorsa yaklaşık olarak iki oymayı temsil eden kayalık yada tepelik yahutta başka bir oluşum her neyse arası 100 metre gibi gelebilme ihtimali yüksektir. Genelde 1:100 ölçeklendirme ile denk geldim arazide işaretlere yani 1 in 100 katı olarak yada 1 in 50 katı yada 1 in 0.80 katına.
Tekrar ediyorum cümlelerimi eğer bu bir harita ise ve mezarların yada bir şeylerin yerini gösteriyor ise kayanın üzerinde ölçeceğiniz her bir noktanın katları arazide muhakkak denk gelmeli. İşaretlerin bulunduğu kayanın konumunu arazi üzerinde tespit etmek istiyorsanız araziyi kuş bakışı görmeniz gerekir yahutta konumunu belirleyip google map te bulmanız gerekir. Bulduğunuz iki kayalığın yada tepenin arasında mesafe işaretlerin bulunduğu kayanın üzerindeki ölçü ile örtüşüyorsa yani katlarına denk geliyorsa büyük ihtimal yeri bulmuşsunuz demektir. Bu noktadan sonra ise devreye ya işini bilen göz ler dereye girer yada 2. işaret devreye girer yada en son çare çubuk ve teknoloji. Size burasıdır sağından girin solundan girin diyemem bunu son nokta atışı yapabilecek arazide bulunan bireyler yapar ha.. barizdir girişi temsil eden bir emare vardır yada başka bir işaret orası ayrı %100 konuşabiliriz o zaman.
Yuvarlak oymaların mezarları nerede olur
1- Yuvarlak oymalar mezar işaretidir her yuvarlağın bir mezarı mutlaka vardır. oymaya su doldur nereden taşar toprağa düşerse mezar o taraftadır. genelde 5-10 mt çevresinde çıkar. bu mezarlar statü gereği boş yada dolu çıkabilir.
2- Eğer bir büyük oyma var ve etrafında küçük oymalar varsa büyük oyma ile küçük oyma arası ölçülür. her ölçülen santimetre 1 adım var sayılarak küçük oyma istikametine gidilir. şöylede olur 1cm yi 70 cm olarak sayacaksın 2 oyma arası kaç cm ise 70 cm ile çarpacaksın. Tam anlatayım diyelimki büyük oyma ile küçük oyma arası 10 cm. bunu 70 le çarparsan 7 metre çıkar. 7 metre git mezar oradadır.
3- Küçük ve derin olmayan oymalar genelde mezardır. büyük oymalarsa mahzen işareti yada oda mezar olabilir. mesela oyma küçük ama derin burada mezar odası olduğu anlamında kullanılır, ayrıca derin oyma kaç cm ise oda 70 ile çarpılarak mezarın derinliği belirlenir. tabi bu hepsinde değil bazılarında böyledir. bunu tam anlatayım mezar oyması derin metreyi salladın 6 cm geldi bunu 70 ile çarparsan 4.2 metre çıkar demekki mezar 4 metreden biraz fazla.
4- Büyük oymalar çok karmaşıktır, tek büyük oyma tek büyük mezarı verebilir. bazende 1-3-5 gibi tek sayılarla ifade edilir. Bunlar tam smetrik yapılmışsa yani üstten aşağı doğru daralıyorsa kuyu manasına gelir ama mezar işareti olarakta yorumlanabilir. bakın mezar oymaları aslında tam yuvarlak değildir. bi tarafı mutlaka çıkık olur.
5- Küçük oymalar kaya üzerinde tek başlarına ise tek mezar anlamını verir. Bu oyuk yakınlarında aynı kaya üzerinde bir ok yada bir çizgi olması sizin arayacağınız mezarın yönünü bulmanıza yardımcı olur. Hele yakınlarında bir haç yada x varsa kesin mezardır hemde mezar x işaretinin dibindedir. eğer oyma tek başına kör yapılmışsa bu mezar fakir mezarıdır içinden çok bişey ummayın ancak ağzına yada gözlerine 2 para koyarlar oda şimdiye çürümüştür.
6- Kaya üzerine birden fazla karma karışık oyuklar varsa bakın burada en kenara yakın oyma yön verir. bu hep aynı değildir böylesi bol oyukların olduğu kayalıklarda aile mezarlığı yada genel mezarlık alan anlatılmaktadır. bazı arkeolojik kazılarda kaya üzerinde oyma dizilişi nasılsa zemindeki mezar dizilişide aynı çıkanlar oldu.
7– Zemine dik dediğimiz kayanın alnına yapılmış duvar tabirine yakın kayalıklardaki oymalar mağaranın habercisidir. oymaya 1-2 metre sağ veya sol tarafında kapalı duran mağara aranır. Dik kayada bir ufak göz gibi duran oymaları göz gibi düşünün tam baktığı yere bakın işte mezar oradadır. dikkat edin en fazla 5-7 metre uzağa bakıyordur aynı gözetler gibi devamlı mezara bakar.
8- yuvarlak oymalar yuvarlak gibi görünsede aslında birçoğu yuvarlak deyildir. çok azda olsa üçgen şeklindedir. bunu anlamamız için işarete bakmak yerine okşamanız yeterli, . baktığımızda yuvarlak görünen oymanın iç kısmına parmağımızı sürtersek üçgen yaptığını anlarız..
Yuvarlak Oymaların Diğer Anlamları
oyma sayısı 1’den fazla olan kayalarda öncelikle oyma sayısına bakılır, 3 oyma varsa 3 mezar denir 3 ten fazla oyma varsa burada mezar sayısı belirtmek mümkün değildir. Oymanın yanında murç izi varsa bu yön verir, gideceğin taraf murç izi tarafıdır. 2 oyma varsa küçük oyma tarafına, 3 oyma varsa V yapar açık ağız tarafına 7 – 9 metre mesafeye bakılır. aslında 4 ve yukarı olan oyma sayısı bazen sayma sistemine bağlı olur, burada farklı olan oyma ve doğu tarafı önemlidir. 6 yada 8 tane çift sıralı oymalar bölgede kasa olduğunuda anlatabilir kayaların arasına kasa yapılabilecek yerler varmı mutlaka dikkat etmeniz gerekir. bu 6-8 oyma tek sıra değil çift sıra olması lazım.
Oyma içinde oyma varsa birbirine bağlı odalar olduğunu anlatır. bu işaret çoğunlukla bulunan 1. mezardaki yapı taşlarında görülür bize 2. bir oda olduğunu anlatır. 1. odayı buldunmu 2. odaya içeriden geçersin.
Oyma işareti yanında bulunan çizgiler yön ve mesafe verir, burada çizgilerin uzunluğu ve sayısı önemlidir. tek çizgi kanal olarak yorumlanır çizginin gösterdiği tarafa gidersin mezar oradadır. çizgiler birbiri üzerinden geçer şekilde karma karışıksa gömü mıstık inanışlara dayalı şekilde yapılmıştır, bölge tılsımlıdır.
Oyma büyüklüğü mezarın statüsünü belirler, oyma derinliği mezar derinliğini verebilir. mesela oyma derinliği 5 cm. ise burada mezar derinliğinin 3.5 metre olduğunu anlayabiliriz, bu her oyma için geçerli olmayabilir. yukarıda belirttiğimiz gibi her cm 70 ile çarpılmalıdır. bazen 72 bazen 74 bazende 68 olarak değişir, bu dönemin kullandığı uzunluk ölçüsü birimiyle alakalıdır.
Her oymanın mezarında bolca define var sanmak hata olur. mezar defineleri genelde ölü eşyalarından ibarettir, heykel, obje ve ölüye koyulan diğer eşyalar bulunur. tabi altın çıkmayacak diye bi kaidede yoktur bazı mezarlarda bolca altın çıktığını biliyoruz.
İnce Ayrıntılar: Oymanın çeperine dikkatli bakarsak yuvarlak görünen oymanın tam yuvarlak olmadığını 2-3 santimde olsa bir girintili yeri olduğunu elimizi sürterek fark ederiz. yani iç duvar yuvarlak görünür fakat parmağımız oymanın iç kısmına sokup kavisli bi şekilde okşarsak üçgen yaptığını anlarız. Diğeri ise oyma kayada düz görünür ellersek meylini hissederiz. oymaya bakarız ama içindeki parmak deliğini fark etmeyiz. buda yan duvardadır, eğer yan duvarda yine çükük murç kadar delik varsa bu deliğin baktığı tarafa bakarız mezar oradadır. okuduğunuz için tşk ederim. başka bir makalede görüşmek ümidiyle esen kalın. MendereS. Bu arada lütfen emeğe saygı gösterin yazıyı kopyalamayın.