Sunaklar ilk etapta kurbanları tanrıya sunma yeri olarak gelişi güzel seçilen yerlerdi. sonrasında kutsallaştırılıp sanki ibadet yeriymiş gibi tapınaklara eş değer yerler hale getirildi. hatta tapınıldı.
Genel olarak baktığımızda çok çeşitli sunaklara denk geliyoruz. hatta bazıları seyyardır. olmadık bi yerde oyma olan taş bulursunuz bu taşın buraya ait olmadığını söylersiniz. işte bunlar seyyar sunaklardır.
Bize gerekli olan oyma sunaklar. yani bizim mezar işareti dediğimiz yuvarlak oymalarda aslında sunaktır. sunum yapılan yer. burada yapılan sunumlar arasında en yaygın olanları yemek, şarap, zeytinyağı gibi sıvı sunumlardır. bunların bir kısmıda yakılır. zaten mezar oymalarının tabanı biraz yağlı gibidir. içeride yağlı bişeylerin yakıldığı bellidir.
birde şifalı su sunumları vardır bu en yaygın olanıdır. muhtemelen kolay ve maliyetsiz olduğu içindir. suyu oymaya döküldüğünde oyma dolduktan sonra taşmalı ve kayadan toprağa akmalıdır. bu şekilde ölen kişi bu suyun şifasından faydalanmmış olur. yani su ne tarafa düşerse mezar mutlaka o taraftadır. hani defineciler derki su doldur ne tarafa akarda o taraftadır diye. evet öyledir sebebide bu şekildedir.
sunak ile altar aynı şeydir. , bomos, ara, eschara gibi birçok isimleri vardır. tabi bunlar arkeolojik isimler. birde günümüzde kullanılan isimleri var. mesela bazı bölgelerde sumak derler. bazılarında kaklık. şive kaymasındanmı acaba anlayamadım.