Define İşaretleri Sıralı Sistem


 Çoğu defineci define işaretini bulduğunda çevresinde yoğunlaşarak define aramaya başlar. en çok rastlananda define işaretinin olduğu kayanın altında define aramaktır. Halbuki işaret sizleri yüzlerce metre ilerideki başka bir işareti aramanızı söyleyebilir.


Definecilerin bilmesi gereken husus arazi işaretlerinin kesinlikle bir tek olmayacağıdır. Bir çok medeniyet en az iki ya da üç işaret bırakmadan define gömmediklerini herkes bilir. Bu işaretlerin bir tanesi yön bir diğeri mesafe bildirmek zorundadır. Bazen hem yönü hem de mesafeyi tek kalemde bildiren işaretler de bulunabilir. Ok, yay, tek ayak vb. işaretler bunlardandır. Murçlu kayalar ise mutlak mesafeyi ve yönü sayarak bulmayı gerektiren motiflerdir.


Bu işaretlerin bir kısmı ters yönler için aldatmaca olarak da kullanılır. Ok işareti olarak verilen motifin bazı çeşitleri bunlardan biridir. Diğer bir kısım işaretler de bulunduğu taşın altını kazmayı ifade eder;cezve,değirmen taşı, musalla taşı,sofra taşı,yapraklı çiçek bunlardan bir kaçıdır.


Çizilen motifin gösterdiği yönde gidilerek adım ya da metre hesabıyla gömüsü yapılanlar ise gömücü kişilerin mantığını ve kullandıkları uzunluk ölçülerini bilmeyi gerektiren işaretlerdir. Bunlar da bir kısım oklar, kasatura, baş halkalı zincir, tek ayak, tek el,tabanca ya da tüfek vb. işaretler bunların bir kaçıdır. Osmanlı döneminde azınlıkların kullandıkları arşın ölçülerinin bilinmesi gibi bazı bilgiler burada önemlidir. Yine Roma ve Bizans gibi uygarlıkların bıraktıkları işaret ve semboller de bilinmezse malzemenin yerini bulmak mümkün olmayacaktır.


Arazi ve kayalık alanlarda bırakılan bir kısım işaretler sadece müjdesi verebilir. Asıl arayı bulmak da yine ikili-üçlü işaretlerin iyi tanınmasını gerektirir. Yer taşlarına bırakılan önemli işaretlerden biri de parçalı motiflerdir.


3 ten fazla işaret bırakarak yapılan gömü yok denilecek kadar azdır. definelerin çoğu 3 işaret üzerine kodlanarak gömülmüştür. 1. işaret yön verir, 2. işaret mesafe, 3. işaret ise son noktayı vermektedir. sistem genelde bu şekilde işler. son noktayı veren işaretler genelde son noktayı vermez, çoğu şaşırtmaca-dır. şaşırtmaca-da olsa gömü son işarete mutlaka yakındır.


Bazı işaretlerde bunun aksine tekdir. tek olan işaretler tıpkı son nokta işareti gibi direk definenin yerini verir. bunu çözmek öyle kolay değildir. çünkü tüm işaretler gömen kişinin kendi karakteri üzerinden kodlanmıştır. Aynı işareti 2 farklı kişi kullanmıştır fakat gömüler aynı yön ve mesafede olmaz. bunların çoğu işareti büyük yada küçük boyutta olmasıyla alakalıdır. Büyük işaretlerin hesapları ile küçük işaretlerin hesapları birbirinden farklıdır.


Bazı işaretlerin ise sahte olduğuna şahit olmaktayız. sizi şaşırtıp ters yöne gönderebilir. buda gömücünün yaptığı taktikler-dendir..

Daha yeni Daha eski